På besök i Kungliga bibliotekets spelarkiv

Visste du att Kungliga biblioteket har en stor samling av dator- och tv-spel? Sedan 1995 har KB haft i uppdrag att samla in fysiska exemplar av svenska dator- och tv-spel eller spel med svensk anknytning.  

I slutet av augusti besökte Regionbibliotek Stockholms nystartade nätverk "Spel på bibliotek" Kungliga bibliotekets spelarkiv. Där fick vi en intressant presentation av enheten för film, spel, noter och webb och deras verksamhet. Efter presentationen blev vi inbjudna till en visning av samlingarna 

I arkivet finns det nga hyllmetrar med spel. I början såg vi spel så som de ser ut idag, men ju längre in vi kom desto större blev fodralen och i slutet staplades stora kartonger med spel från början av 1990-talet 

I samlingarna finns inte bara spel utan också VHS-filmer, radioinspelningar och annat spännande. Det blev definitivt en nostalgitripp för oss alla! 

Spelen finns i sökbart arkiv

För dig som är nyfiken på vilka titlar som finns på KB är det sökbart. Alla titlar finns nämligen i den nationella katalogen Svensk Mediedatabas (SMDB) som innehåller radio, tv, musik, film, video, datorspel och multimedia utgivet i Sverige.

Alla kan söka i katalogen utan inloggning. För att titta och lyssna på materialet måste du ansöka om ett konto i SMDB. Materialet kan du sedan ta del av genom att besöka KB i Humlegården.

Länk till Svensk Mediedatabas 
Länk till sida med alla KB:s söktjänster
Länk till mer läsning om KB:s spelsamling

Är du nyfiken på Regionbibliotek Stockholms nätverk Spel på bibliotek? Kontakta Mikaela Svärd på Regionbibliotek Stockholm för mer information.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Kontakta Regionbibliotek Stockholm

Information

Region Stockholm är en offentlig verksamhet. Det innebär att meddelanden du skickar till förtroendevalda och tjänstemän blir allmän handling och kan begäras ut av allmänheten.

Fler nyheter