Över 100 ukrainska patienter har fått vård av Region Stockholm

I mars 2022 började Region Stockholm ta emot patienter från Ukraina. Sedan dess har 102 patienter vårdats på Karolinska universitetssjukhuset. Huvudsakligen handlar det om krigsskadade och cancersjuka personer.

Det ukrainska sjukvårdsystemet är under press sedan den fullskaliga ryska invasionen i februari 2022. För att avlasta den ukrainska sjukvården och erbjuda krigsskadade och andra patienter högspecialiserad vård har EU-länderna totalt tagit emot fler än 4500 patienter. Patienterna fördelas via EU:s kriscenter, European Emergency Response Coordination Centre (ERCC).

Sverige har totalt tagit emot 192 patienter, varav drygt hälften har vårdats på Karolinska universitetssjukhuset. Det innebär att Karolinska universitetssjukhuset är det sjukhus i Sverige som har tagit emot flest sjuka och skadade från Ukraina.

– Region Stockholm stödjer Ukraina och vi är mycket positiva till att vi fått i uppdrag att ge högspecialiserad vård till krigsskadade och andra patienter från Ukraina. En förutsättning för att vi ska kunna ta emot patienter från Ukraina, eller andra länder om vi får det uppdraget, är att det inte tränger undan annan sjukvård. Jag är väldigt glad att vi har den kapaciteten i Region Stockholm både på Karolinska universitetssjukhuset, våra andra sjukhus och i annan avancerade slutenvårdsrehabilitering, säger Nicole Silverstolpe, ukrainasamordnare på Region Stockholm.

– Det finns ett stort engagemang för Ukraina på sjukhuset som jag är stolt över. Jag är glad över det bidrag vi och Region Stockholm kunnat ge för att hjälpa skadade och sjuka efter Rysslands fullskaliga invasion samtidigt som bidrar till att avlasta sjukvårdspersonalen i Ukraina som arbetar under mycket svåra förhållanden, säger Patrik Rossi, tillförordnad sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter