Fler patienter med kronisk njursjukdom diagnostiseras
Just nu pågår en satsning för att fler patienter med kronisk njursjukdom ska få rätt diagnos, behandling och läkemedel i tid. Arbetet har redan gett resultat i form av ett ökat antal registrerade diagnoser.
Förbättringsarbetet har drivits gemensamt av informationsläkare, vårdcentraler och det regionala programområdet för njursjukdomar inom Region Stockholm.
Kronisk njursjukdom är ett dolt och allvarligt folkhälsoproblem. Många patienter är omedvetna om sin sjukdom eftersom de inte har märkbara symtom. Det är därför svårt att tidigt upptäcka sjukdomen för att sätta diagnos samt ge rätt behandling och läkemedel. Patienter riskerar att utveckla allvarliga komplikationer såsom hjärt-kärl-sjukdom, behöva dialys eller tvingas genomgå njurtransplantation.
Satsningen som pågår under 2024 syftar till att öka kunskapen och medvetenheten om kronisk njursjukdom bland medarbetare vid cirka 200 vårdcentraler. Det sker genom besök av informationsläkare från Akademiskt primärvårdscentrum, APC. De har hittills utbildat cirka hälften av vårdcentralerna och resterande får besök under hösten.
- Effekterna märks redan genom att allt fler patienter får diagnosen kronisk njursjukdom. Vi informerar också om de nya läkemedel för diabetes och njursjukdom som kommit, framför allt SGLT2-hämmare, samt om eGFR-prov som är ett säkert sätt att mäta njurfunktion, säger Christer Norman, specialistläkare allmänmedicin och informationsläkare vid APC.
Förbättringsarbetet har etablerats i nära samarbete mellan regionalt programområde, RPO, för njursjukdomar inom systemet för kunskapsstyrning, läkemedelskommitténs expertgrupp njursjukdomar och Akademiskt primärvårdscentrum.
Ett av RPO njursjukdomars mål är förbättrad prevention och behandling av kronisk njursjukdom, bland annat genom att införa nationellt vårdprogram för njursjukdomar.
- Samarbetet mellan RPO njursjukdomar och informationsläkarna har fungerat väldigt bra. Det har skapats ett stort engagemang ute på vårdcentralerna som nu bidrar till den positiva utveckling som behövs för att personer med kronisk njursjukdom ska få en mer jämlik, god och kunskapsbaserad vård, säger Sara Lind af Hageby, överläkare i njurmedicin vid Karolinska Universitetssjukhuset och ordförande för RPO njursjukdomar.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
HPV självprovtagning för kvinnor födda 1947–1952 startar i januari
Med start i januari kommer kvinnor födda 1947-1952 att erbjudas ett självprovtagningskit för att upptäcka HPV.Fler behöver vaccinera sig mot covid-19 och influensa
Spridningen av influensa och covid-19 ökar. Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom.20 år sedan tsunamin – så har Region Stockholms krisstöd utvecklats
Tsunamin julen 2004 innebar en stor prövning för den regionala beredskapen.