Befolkningsökningen bedöms bli mindre visar årets prognos

Befolkningen i Stockholms län beräknas öka med omkring 137 000 personer eller cirka 6 procent till och med 2033. Andelen personer i befolkningen som är 80 år och äldre väntas öka med 44 procent. Det visar region Stockholms nya befolkningsprognos.

Befolkningen i Stockholms län beräknas öka från 2 454 821 den 31 december år 2023 till cirka 2 592 066 vid utgången av år 2033. Jämfört med fjolårets prognos är det en betydligt svagare folkökning och det beror på förväntningar om ett lägre barnafödande och en lägre invandring.

Barnafödandet har gått ned

Barnafödandet har haft en nedåtgående trend i hela Norden sedan år 2010. Forskarna är inte säkra på orsakerna. Under lång tid sågs nedgången som tillfällig men i den senaste befolkningsprognosen för riket justerade Statistiska centralbyrån kraftigt ner prognosen över det framtida barnafödandet. Fruktsamheten i länet har under lång tid följt rikets utveckling. Därför justeras även prognosen över barnafödandet i Stockholms län ner.

Lägre invandring väntas

Invandringen antas vara lägre framöver än i fjolårets prognos. Det beror främst på det höjda försörjningskravet för medborgare utanför EU/EES. Även här lutar sig länsprognosen mot de beräkningar som Statistiska centralbyrån gjort i riksprognosen över hur det höjda försörjningskravet väntas påverka invandringen till riket.

Större andel äldre

Trots nedjusteringarna i årets prognos är det ändå främst barnafödandet och invandringen som driver folkökningen. Indirekt drivs även folkökningen av inrikes inflyttning då det positiva födelsenettot beror på att så många unga vuxna flyttar in till länet från andra delar av landet. Störst procentuell förändring sker bland personer som är 80 år eller äldre. Den äldre befolkningen beräknas öka med 44 procent fram till slutet av 2033.

Läs mer om prognosen här

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter