7,4 miljoner till kulturaktörer som spelar för barn och unga

För första gången fördelar nu Region Stockholm det nya stödet Subventionsstöd barn och unga. Stödet går till 112 kulturaktörer som spelar föreställningar och ger konserter för barn och unga i Stockholms län. 

Subventionsstöd barn och unga ska ge länets barn och unga, 0–25 år, tillgång till scenkonst av hög konstnärlig kvalitet. Det nya stödet öppnade för ansökan våren 2024 och intresset för att söka har varit mycket stort.  

Nu fördelar Region Stockholm stöd till 112 professionella scenkonstaktörer som producerar föreställningar inom cirkus, dans, musik, musikteater eller teater. Stödet gör det möjligt för verksamheter som förskolor, skolor, föreningar och andra arrangörer att boka reställningar med 50 procent subvention.  

Fler barn och unga i länet ska nås av scenkonst 

Ett övergripande syfte med det nya stödet är att skapa förutsättningar för en mer jämlik tillgång till ett kvalitativt kulturutbud för barn och unga i länet. Det nya stödet är också mer tydligt och transparent för mottagarna.

Genom den nya modellen blir det också möjligt att analysera hur stödet används och på så sätt genomföra insatser för att öka användningen av stödet i de kommuner där stödet skulle kunna nyttjas mer.  

Ett mer flexibelt stöd 

Fördelen med det nya subventionsstödet är att det är enhetligt för alla de ingående kulturformerna. Genom att stödet riktas direkt till scenkonstaktörer istället för till arrangörer får aktörerna en större agens.

Möjligheten för aktörerna att själva välja spelperiod öppnar också upp för en annan flexibilitet och snabbhet. Ytterligare en fördel är att stödet är mer transparent än tidigare eftersom det nu söks i ett öppet system.   

Se alla aktörer med beviljade stöd 

Nästa datum för ansökan

Stödet kan sökas två gånger per år. Nästa ansökningsomgång är öppen under perioden 25 september25 november 2024. 

Till mer information om Subventionsstöd barn och unga

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter