Två medarbetare inom ambulanssjukvården i neongröna arbetskläder tar hand om en kvinnlig patient som sitter på en bår.

Sommarrapport om läget i vården vecka 31

Region Stockholm publicerar varje vecka en sommarrapport om läget i vården som publiceras på torsdagar. Det här är den sjätte rapporten för sommaren 2024.  

Sjukvårdens högsta chefer i Region Stockholm och regionens chefläkare träffas kontinuerligt under sommaren för att analysera läget, styra de gemensamma resurserna och vidta nödvändiga åtgärder. Samordning sker både centralt och lokalt.

– Läget fortsätter att vara stabilt och hanterbart. Trycket på vården varierar runt om i länet och över tid men tack vare god samverkan kan man avlasta varandra vid behov. Övergripande ser vi ett lika stort inflöde av patienter som tidigare somrar men med ett bättre vårdplatsläge än tidigare somrar, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Covid-19 har ökat successivt under de senaste månaderna, liksom i många andra europeiska länder. Endast enstaka patienter med covid-19 behöver intensivvård just nu.

– När det gäller kikhosta ser vi en fortsatt ökning bland små barn. Det är väldigt viktigt att de allra minsta barnen vaccineras så att de får ett skydd mot svår sjukdom, säger Elda Sparrelid.

Vaccin mot kikhosta kan ges från 2,5 månaders ålder. Gravida bör också vaccinera sig för att skydda det nyfödda barnet. Vaccination kan ske efter graviditetsvecka 16. Vaccinet är kostnadsfritt för gravida och ingår i barnvaccinationsprogrammet.

Andra åtgärder som vidtas i Region Stockholm under sommaren 

  • Förstärkning av den geriatriska vården i form av fler vårdplatser
  • Reviderad och uppdaterad handlingsplan gällande värmebölja
  • Etablerat samarbete och dialog med kommunerna under sommaren
  • Ambulanssjukvården anpassas efter årstid och behov

Blodcentralen

Fler blodgivare behövs. Under sommaren är det färre som ger blod, men behovet av blod kan vara lika stort som under andra delar av året. Varje dag går det åt 100 liter blod i Stockholms sjukvård. Mest blod går till patienter med cancer och kroniska sjukdomar, och vid operationer. Blodlagret behöver kontinuerligt fyllas på med alla blodgrupper. Om du är 18 - 60 år och frisk är chansen stor att du kan ge blod.

Mer information om att boka tid eller anmäla sig för blodgivning

1177 

1177 på telefon är tillsammans med vårdcentralerna första kontakten till vården. Det är viktigt att kontakta 1177 för rådgivning för att få hjälp på rätt vårdnivå. Ibland kan det vara väntetid men det är ändå viktigt att ringa. Bra information finns också på 1177.se. Om tillståndet är livshotande ska man ringa 112.

Akutsjukhusen

Vid akutmottagningarna kan det vara längre väntetider än vanligt. Patienterna prioriteras som vanligt efter medicinska bedömningar och de som har störst behov får vård först. Vårdens medarbetare gör sitt yttersta för att ta hand om alla patienter så snart de kan.

Specialiserad vård för äldre

Den specialiserade vården för äldre, den geriatriska vården, har planerat att ha fler platser öppna denna sommar än förra sommaren. Här vårdas många sköra patienter under kortare eller längre tid.

Förlossningsvård

Sommaren är en tid på året då många barn föds, samtidigt som även medarbetarna i förlossningsvården behöver få sommarsemester. Förlossningsklinikerna samarbetar tätt för att bereda plats för de födande.

Vårdplatsrapport vecka 31

Ambulanssjukvård

Antalet ambulanser anpassas beroende på årstid och belastning.

Samarbete med länets kommuner

Det sker ett nära samarbete mellan regionen och kommunerna i länet. Det är särskilt viktigt under sommaren för att säkerställa att patienter som är färdigbehandlade i sjukvården får stöd i hemmet eller särskilt boende om de behöver.

Så här rapporterar vi under sommaren 2024

Sommarrapporten om läget i vården rapporteras på torsdagar.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter