Hudsjukvården förändras

Vårdval specialiserad hudsjukvård avvecklas och ersätts med upphandling. Förändringen väntas leda till en mer behovsstyrd vård och bättre geografisk spridning av mottagningarna i länet.

I omställningsplanen som beslutades i juni 2023 föreslogs att vårdval specialiserad hudsjukvård avvecklas och istället upphandlas enligt Lag om offentlig upphandling (LOU). Efter en fördjupad analys har hälso-och sjukvårdsnämnden nu beslutat detta.

Förändringarna syftar till att få mottagningar i fler delar av länet, nå målen om kostnadskontroll och kostnadsreducering samt stärka kopplingen till forskning, utbildning och utveckling. Uppsägningstiden för vårdvalet är tolv månader vilket ger vårdaktörerna tid för omställningen.

Idag verkar 15 vårdgivare inom Vårdval specialiserad hudsjukvård och majoriteten av mottagningarna finns i de centrala delarna av regionen. Analyser har visat att det inom vissa delar av vårdvalet bedrivs vård på fel vårdnivå (åtgärder som bedöms kunna utföras i primärvården tas omhand inom vårdvalet). Vidare ses en kostnadsökning där kostnaderna sedan år 2016 stigit med 21 procent till följd av volymökning. Under samma tid har befolkningen ökat med åtta procent. Analysen visar inte på någon enskild orsak som förklarar ökningen av vårdbesöken, men en del kan troligen förklaras av en ökad oro och medvetenhet kring solning och hudcancer.

I enlighet med inriktningsbeslutet i omställningsplanen ska det utredas vidare om det är lämpligt att upphandla delar av uppdraget för idéburen verksamhet. Utöver en upphandling enligt LOU föreslås även en fortsatt utredning för att klargöra om en mindre andel av vårdvolymen kan övergå till regionägd vård. Syftet med en sådan övergång är att säkra utbildnings- och forskningsuppdraget. 

Läs hela beslutet om förändringarna här

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera