Danderyds sjukhus och Södertälje sjukhus får nya uppdrag för patienter med långvarig smärta

Uppdragen innebär ett utökat rådgivande uppdrag till övriga vårdgivare och även att sjukhusen ska samordna vården för patientgruppen.

Mottagningarna kommer att ha personal med breda kunskaper, som kan utföra avancerade undersökningar och bedömningar av patienter med både kroppsliga och psykiska sjukdomar.

Genom att samla uppdragen på dessa två enheter ökar möjligheten till utbildning, forskning och utveckling av kunskap inom detta vårdområde.

Den rehabiliteringsmedicinska kliniken på Danderyds sjukhus får också utökade resurser till sin befintliga specialiserade smärtrehabilitering. Den kommer kunna erbjuda fler patienter mer komplext smärtrehabiliteringsprogram och den kommer också samarbeta tätt med de nya mottagningarna på Södertälje och Danderyds sjukhus.

Uppdragen finansieras med ett extra tillskott på totalt 45 miljoner kronor. Södertälje sjukhus tilldelas 15 miljoner kronor och Danderyds sjukhus 30 miljoner kronor. Sjukhusen förväntas påbörja sina uppdrag i september och vara igång fullt ut nästa år.

Primärvården ska vara den huvudsakliga vårdgivaren åt patientgruppen. Men då långvarig smärta är ett komplext tillstånd beroende på många orsaker kommer det behövas extra stöd från den specialiserade vården. Därför startar också smärtmottagningarna på Danderyds och Södertälje sjukhus en telefontjänst dit primärvården och annan specialiserad vård som träffar patienter med långvarig smärta kan vända sig dagtid för extra stöd och diskussion.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter