Christophe Pedroletti blir ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset

Regionstyrelsen har vid sitt sammanträde den 20 augusti utsett Christophe Pedroletti till ny sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. 

Christophe Pedroletti som idag arbetar som vd för Danderyds sjukhus efterträder Patrik Rossi som varit tillförordnad sjukhusdirektör efter Björn Zoëga.

Christophe Pedroletti har en bred bakgrund inom Region Stockholms olika verksamheter och har tidigare bland annat varit vd för Södertälje sjukhus och arbetat som chef för barnmedicinska akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

– Karolinska universitetssjukhuset är ett av världens bästa sjukhus och med Christophe Pedroletti som sjukhusdirektör kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling. Jag förknippar Christophe med tydlighet i ledarskapet men också med värme och patientfokus, säger regiondirektör Emma Lennartsson.

– Christophe Pedroletti har den erfarenhet och den kompetens som krävs för det här komplexa och mycket viktiga uppdraget. Han har en mer än 20-årig bakgrund inom universitetssjukvården och har bidragit till att utveckla nya metoder som gjort skillnad för många patienter. Christophe har också varit starkt bidragande till att stärka vårt samarbete inom hela den egenägda vården i regionen, säger Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– I sina tidigare uppdrag har Christophe Pedroletti visat att han är en skicklig ledare som förmår bygga starka och trygga lag som sätter patienterna i främsta rummet. Medarbetarna på Karolinska kommer få en chef som är lyhörd och lyssnar in olika perspektiv men samtidigt inte är rädd för att göra tydliga vägval, säger Göran Stiernstedt, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets styrelse.

Christophe Pedroletti är legitimerad läkare och specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin samt specialist i barnallergologi. Förutom uppdragen i regionen har han varit chef för barnsjukhuset vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har en bakgrund inom forskning, bland annat vid Karolinska Institutet och är disputerad inom barnallergologi och en av grundarna av det nationella luftvägsregistret. 

– Det känns hedrande och ansvarsfullt att utses till sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset. Karolinska representerar bland det bästa vi har i Sverige, sjukhuset står för innovation och forskning som ligger i framkant. Karolinska är motorn i det stora förändringsarbete som svensk sjukvård just nu genomgår. Sen ska det bli fantastiskt roligt att få komma tillbaka till Karolinska som tidigare medarbetare, säger Christophe Pedroletti.

– Pandemin lärde oss vikten av ett nära samarbete mellan olika delar av vårdsystemet i Stockholm. Jag hoppas kunna stärka och utveckla samarbetet inom regionen. Karolinska har ett ansvar att gå före och utveckla vården men också vara en viktig del av en större helhet, fortsätter Christophe Pedroletti.
För att undvika en jävssituation kommer Corinne Pedroletti, idag temachef för Kvinnohälsa och hälsoprofessioner, att gå vidare till nya ledande uppdrag i Region Stockholm.

– Det är speciellt att två syskon har tunga ledarroller i regionen och det kräver ett särskilt hänsynstagande. Vi kommer att återkomma med besked kring en ny roll där Corinne Pedroletti fortsätter att bidra till att utveckla ledningen och styrningen av vården i regionen, säger Mikael Ohrling, sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

– Christophe är rätt person att leda Karolinska universitetssjukhuset och jag är övertygad om att han kommer att göra ett bra jobb som sjukhusdirektör. Jag står bakom regionstyrelsens beslut. Jävssituationen behöver däremot hanteras och jag tycker att vi har haft en konstruktiv dialog kring detta. Nu blir mitt fokus att göra en så bra överlämning som möjligt, säger Corinne Pedroletti, temachef för Kvinnohälsa och hälsoprofessioner på Karolinska universitetssjukhuset.

Christophe Pedroletti tillträder tjänsten som sjukhusdirektör den 1 oktober. Styrelsen för Danderyds sjukhus föreslår att produktionsdirektör Erik Sköldenberg utnämns till vd vid nästa möte med styrelsen, till dess att en ny ordinarie vd är rekryterad.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter