Rörelse och poesi sprider glädje inom heldygnsvården

På BUP heldygnsvårdsenhet 2 har ”Rörelse och poesi”, ett sätt för patienter och vårdnadshavare att uttrycka sig genom poesi och dans genomförts återkommande under hösten. 

Inspiration från teaterprojekt inom vuxenpsykiatrin

Det var genom sin tidigare erfarenhet av att jobba på en öppenvårdsmottagning inom vuxenpsykiatrin som Marika Holmström, psykiatrisjuksköterska och skådespelare, för första gången kom i kontakt med dramapedagogen och poeten Emma Lundenmark.

– Jag kom i kontakt med Emma när hon jobbade med ett teaterprojekt på en mottagning för psykossjukdomar inom vuxenpsykiatrin. När jag började jobba på BUP kände jag att det skulle vara fantastiskt att ha en liknande aktivitet här.

Mjukt och kravlöst

Marika berättar att de under hösten inledde ett samarbete finansierat genom kulturnämndens Projektstöd kultur och hälsa. Det har möjliggjort att en grupp träffats en gång i veckan och gör olika typer av drama- och rörelseövningar. Nu kommer projektet att utvärderas, och med tiden kommer det att visa sig om denna aktivitet kan fortsätta i någon form.

– Utöver patienterna är även vårdnadshavare och heldygnsvårdens personal inbjudna att delta i gruppen och göra olika typer av kreativa övningar – som att röra oss och att skriva och gestalta det som vi har skrivit. Allting helt utan krav på prestation. Våra övningar är mjuka och ska kännas inbjudande och kravlösa.

Marika ger exempel på vilken typ av övningar som gruppen gör.

– Ibland gör vi mänskliga ”statyer” baserat på en textrad, eller skriver en mening var som sedan bildar en berättelse med hjälp av andra meningar. Till exempel kan vi skriva enstaka ord eller en mening som handlar om ”tid” eller ”hus”.

”Sedd för det som är friskt”

Marika konstaterar att övningarna verkar vara väldigt uppskattade, även hos en del av dem som till en början kände ett motstånd.

– Det är roligt att se att någon som till en början var tveksam ändå genomför övningen och sedan går därifrån rak i ryggen och med ett leende på läpparna. Jag får en känsla av att många uppskattar övningarna för att de får en känsla av tillhörighet till ett sammanhang. Dessutom är det självklart ett tillfälle att få utlopp för sin kreativitet. Genom övningarna blir patienterna också sedda för ”det som är friskt” i stället för den orsak som gör att de är inlagda inom heldygnsvården.

Drama och teater inom vuxenpsykiatri

Emma Lundenmark, poet, författare och dramapedagog, har erfarenhet av hur medskapande drama och teater kan bidra till den existentiella hälsan hos patienter med nydebuterad psykossjukdom.

Följeforskning

I en studie undersökes om, och hur, en kulturintervention med drama/teater som frivillig verksamhet för personer med nydebuterad psykossjukdom kan resultera i minskat
självstigma och ökad självkänsla. Kompetenscentrum för kultur och hälsa har gett ut rapporten "
Drama och teater– kollektivt skapande  för existentiell  hälsa i psykosvården" av Eva Hallgren och Sofia Cedervall, forskare och lektorer vid Stockholms universitet, 2013.

Länk till rapporten 

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Om Projektstöd kultur och hälsa

Projektstöd kultur och hälsa ska bidra till att vårdtagare, personal och anhöriga får tillgång till återkommande kulturverksamhet. 

Om Projektstöd kultur och hälsa

Beviljade Projektstöd kultur och hälsa

Alla mottagare av stödet 2023.

Beiljade Projektstöd kultur och hälsa 2023

Kulturinsatser i vården

Till sidan för nyheter och exempel på kulturprojekt inom vården.

Till Kultur i Region Stockholm

Till Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Läs mer om Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Till Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Fler nyheter