Regionens beredskap för ätstörningsvården när Mandoleans avtal avslutas
Hälso- och sjukvårdsförvaltningen fortsätter att följa planen för remittering av patienter vid Mandometerklinikerna till (SCÄ) Stockholms centrum för ätstörningar.
Avtalet mellan Mandolean AB och regionen löper ut den 30 november och kan inte förlängas. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och företrädare för Mandometerklinikerna och Stockholms centrum för ätstörningar har därför arbetat under våren med en handlingsplan för att säkert remittera patienterna från Mandometerklinikerna till SCÄ innan avtalet upphör.
Regionen kräver Mandolean AB på omkring 50 miljoner kronor för felaktigt utbetald ersättning.
Företrädare för bolaget har de senaste veckorna i olika sammanhang sagt att de eventuellt kommer att stiga av avtalet i förtid på grund av återbetalningskravet. Någon formell uppsägning av avtalet har inte meddelats till regionen.
Beredskap för oförutsedda händelser
Om Mandometerklinikerna väljer att stänga ner delar av sin verksamhet eller lämnar avtalet i förtid så har regionen och Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) tagit fram en plan för perioden fram till 1 september. En utmaning har varit att få uppgifter från Mandolean om antalet patienter i aktiv behandling. Enligt regionens egna data vårdades i början av juli cirka 30 patienter i heldygnsvård och cirka 70 patienter i dagsjukvård (öppenvårdsbesök 3 – 5 gånger per vecka.) En temporär lösning för heldygnsplatser har tagits fram. Den särskilda enheten för remisshantering vid SCÄ har kapacitet att ta emot ett ökat remissinflöde. Kontakter har också tagits med privata vårdgivare för att säkra en beredskap för tillgång till öppenvård som ett tillfälligt komplement.
– Tills vidare utgår vi ifrån att vårdgivaren avser att ta sitt ansvar och följa avtalet. Vi har dock säkerställt att de åtgärder vi vidtagit är tillräckliga för att ta hand om samtliga patienter från Mandometerklinikerna även om klinikerna av någon anledning skulle stänga i förtid, säger Maria Andersson, chef för enheten psykiatri och samverkan i Region Stockholm.
I februari fattades ett politiskt beslut att utöka kapaciteten på SCÄ för att förändringen inom ätstörningsvården ska ske på ett planerat sätt. SCÄ har arbetat systematiskt med förberedelser för att ta emot patienter vid Mandometerklinikerna på ett tryggt och patientsäkert sätt. Från 1 september finns en stabil lösning för utökat antal heldygnsplatser vid Danderyds sjukhus. Rekrytering av personal till öppenvård och heldygnsvård pågår sedan mars. Öppenvårdsverksamheten utökas i uppgraderade lokaler på Södermalm. Ett digitalt program för uppföljning av friskskrivna är förberett. Syftet med förberedelserna är att patienternas möjligheter att få behandling och tillfriskna ska påverkas så lite som möjligt under förändringen.
Det här kan du göra själv
För dig som är patient eller anhörig på Mandometerklinikerna finns flera saker du kan göra om du är orolig för din egen, eller din anhörigas, vård. Behåll fokus på din nuvarande behandling och att bli frisk.
- Prata med din, eller din närståendes, behandlare på Mandometer om du har frågor eller känner oro. Din Mandometerklinik har det lagstadgade medicinska ansvaret för din patientsäkerhet fram till dess att ansvaret tas över av en annan vårdgivare.
- Vill du redan nu ställa frågor om verksamheten på Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) kan du ringa 08-123 44 100 och välja knappval #3: utökad telefonrådgivning. Här svarar personal på frågor om SCÄ:s verksamhet och vården som bedrivs. Du kan vara anonym.
Se aktuella telefontider och läs mer om vård och behandling på SCÄ:s webb. - Du kan själv skriva en egenanmälan om du vill ha vård på SCÄ.
- Du som är över 18 år kan även chatta med personalen på SCÄ via appen Alltid öppet.
Alltid öppet på webb hittar du här - Under hösten arrangerar SCÄ flera informationsträffar för nya patienter. Mer information om datum, plats och hur du anmäler dig kommer att läggas upp på SCÄ:s webbplats.
- Om du är missnöjd med den behandling eller bemötande du fått – oavsett vilken vårdgivare det gäller – ska du vända dig till den vårdgivaren. Du kan också kontakta Patientnämnden i Region Stockholm.
Läs mer på 1177.se om vad du kan göra när du inte är nöjd med vården.
Här hittar du dokumentet "Information till dig som är patient vid Mandometerklinikerna"
Texten är uppdaterad 24-07-16 med Region Stockholms nya data om antal vårdade.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Övergångsregler vid sänkt åldersgräns för avgiftsfri tandvård
Den 1 januari 2025 sänks åldern för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården från 23 till 19 år.Nationella patientdagen och Tillsammanspriset den 7 november
Du är välkommen att följa livesändningen med tema ”Den unga patienten som medskapare i vården - Hur säkerställer vi barnperspektivet och patientsäkerheten?”Vård för patienter med endometrios ska säkras
Patienter med endometrios ska lättare kunna få rätt vård på rätt nivå för smärta.