Lyckad konstsatsning på mottagningar inom Beroendecentrum Stockholm

Alla invånare har rätt att ta del av kultur – även de som vistas inom vård och omsorg. Forskning visar att kultur kan bidra till förbättrad hälsa och livskvalitet. Därför ska kulturen vara integrerad i Beroendecentrum Stockholms verksamhet.

Satsningen på konst är en del av samarbetet med Region Stockholms Kompetenscentrum för kultur och hälsa, kulturförvaltningen och Beroendecentrum Stockholm. Inom projektet erbjuds olika konstnärliga uttryck för att integrera kulturinsatser i verksamheten.

12 mottagningar har fått konst

Idag har tolv mottagningar fått ny konst. Efter att konsten är installerad erbjuds personalen en visning. Dessutom tas material fram som ska finnas kvar i form av en enkel guide. Guiden, Konstblick, ska kunna fungera som en stunds glädje eller förströelse på egen hand, patienter emellan, tillsammans med en anhörig eller vårdgivare. 

Konstblick ska också att kunna användas i samband med rörelse och rundvandring i avdelningens korridorer som en del i den fysiska rehabiliteringen. Genom bilder, kort text och några reflektionsfrågor, syftar Konstblick till att stimulera till samtal, aktivera patienterna och därmed främja deras hälsa och välmående.

Konstblick på Lidingömottagningen 

– Det är väldigt roligt att vi äntligen kunnat få riktiga konstverk på våra väggar som tidigare varit helt vita och kala. Det känns också som att vi, både personal och framför allt patienter, är värda att satsas på, när vi nu fått en mer omhändertagande miljö med "äkta" konst på väggarna. Det signalerar att vi bryr oss, vilket är väldigt viktig, säger Elin Stenberg, enhetschef på Lidingömottagningen. Satsningen på konst inom Beroendecentrum startade med Lidingömottagningen och slutfördes i och med att Haninge beroendemottagning också fått konst.

Konstkollektioner sätts samman – en ny för varje plats

Åsa Carnelid Wickman är konsthandläggare på Region Stockholms kulturförvaltning, som ansvarar för arbetet med konsten i vårdmiljö. Hon har erfarenhet av arbete med offentlig konst från alla typer av verksamheter inom Region Stockholm, och har arbetat med konstprojektet på Beroendecentrums mottagningar. Hon berättar att både patienter och personal har uppskattat den nya konsten. Flera kommer fram och frågar och kommenterar när konsten kommer på plats.

– Det har varit fantastiskt att arbeta med detta! Konsten har verkligen lyft verksamheten och skapat en mer trivsam miljö för både patienter och personal, säger Åsa. Vi har fått många positiva reaktioner både från patienter och medarbetare. Någon sa -Är det här för mig?, när vi installerade på en mottagning.

Åsa håller upp en textilier mot en vägg. Hon vänder sig och ler mot kameran.

Den utvalda konsten till Beroendecentrum Stockholms mottagningar kommer från Region Stockholms befintliga konstbestånd. Idag omfattar  beståndet cirka 65 000 verk.

– Vi arbetar med att skapa kollektioner som ska kännas sammanhängande, det är otroligt viktigt, förklarar Åsa. Det handlar om att skapa en harmonisk helhet snarare än att bara hänga upp enskilda verk. 

En stor utmaning har varit att kombinera äldre konstverk med nyare inköp, och Åsa har förhoppningar om att det ska finns möjlighet att göra fler konstinköp i framtiden för att bredda den befintliga samlingen. Detta skulle möjliggöra fler samtida verk som kan tilltala en yngre patientgrupp.

Konst på Haningemottagningen 

– Min förhoppning är att konsten kommer att kunna erbjuda en lugn stund för våra patienter och göra miljön trevligare för både patienter och medarbetare. Det säger Anna Bouzerzour, medicinsk sekreterare på Haningemottagningen och ansvarig för konstprojektet på mottagningen.

När den nya konsten är på plats erbjuds medarbetare en konstvisning, vilket är mycket uppskattat. -Vi ser fram emot höstens visning här hos oss, säger Anna. För oss är det ett enkelt sätt att skapa ännu mer inspirerande och trivsamma miljöer för patienter och medarbetare.

Kommentarer från patienter

I satsningen på konst på mottagningarna har en enkätundersökning genomförts. Några av kommentarerna från patienter: 

  • ”Jag blir glad av konst det piggar upp”
  • ”Till en början så tyckte jag den var lite för intensiv. Men med tiden så har jag börjat tycka om den”
  • ”Väldigt trevligt med lite färg”
  • ”Jag tycker konst är viktigt för själen”
  • "Den här miljön har fått en slags face lift"
  • "Det minskar sjukhuskänslan"

Läs mer om satsningarna med kultur genom länkarna.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Om Beroendencentrums satsning på kultur

Läs om fler kulturinsatser inom Beroendecentrum Stockholm.

Beroendecentrums satsning

Konst i vårdmiljö

Läs mer om den offentliga konsten inom vårdverksamheter i Region Stockholm. Se bilder och ladda ned publikationer om konsten. 

Läs om offentlig konst i Region Stockholms vårdmiljöer

Fler kulturinsatser i vården

Läs om olika kulturinsatser och möjlighet till kulturupplevelse i vårdsammanhang. 

Fler kulturinsatser i vården

Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Region Stockholms Kompetenscentrum för kultur och hälsa har i  uppdrag att integrera kultur i Region Stockholm. Vi utgår från evidensbaserad forskning.

Kompetenscentrum för kultur och hälsa

Fler nyheter