Sommarrapport om läget i vården

Region Stockholm publicerar torsdagar från och med den 27 juni en sommarrapport om läget i vården. Det här är den första rapporten för sommaren 2024.

Sjukvårdens högsta chefer i Region Stockholm och regionens chefläkare träffas kontinuerligt under sommaren för att analysera läget, styra de gemensamma resurserna och vidta nödvändiga åtgärder. Samordning sker både centralt och lokalt.

- Läget är mycket ansträngt i delar av vården i Region Stockholm. Närmare 600 medarbetare är uttagna i strejk och vi ställer in cirka 100 operationer i veckan på grund av strejken. Vårt fokus är patienten och att upprätthålla akut vård och annan vård som av medicinska skäl inte kan vänta, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.

- Är man sjuk så ska man söka vård precis som vanligt, det är viktigt. Ring 1177 så får du rådgivning och blir hänvisad till rätt ställe. Är situationen livshotande ska du såklart ringa 112. 

Information om strejk och blockad

Vårdförbundet inledde den 25 april en övertids, mertids- och nyanställningsblockad som omfattar Vårdförbundets medlemmar i alla nämnder och bolag samt Capio S:t Görans sjukhus, med undantag för Södertälje sjukhus, S:t Eriks ögonsjukhus och Tiohundra. Den 4 juni hävdes nyanställningsblockaden delvis, men blockaden mot övertid och mertid kvarstår.

Vårdförbundets strejk inleddes den 4 juni och utökades den 11 juni. I Region Stockholm berörs Danderyds sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset. Strejken omfattar även regionens sex närakuter i egen regi. Även vissa vårdcentraler som drivs av Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) samt Vårdhygien Stockholm och Smittskydd Stockholm vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen berörs av strejken.

Konsekvenser för hälso- och sjukvården

De sammantagna effekterna av strejken och blockaden bedöms vara allvarliga. Strejken innebär att patienter får räkna med uppskjutna vårdbesök och operationer samt längre väntetider på regionens akutmottagningar.

  • Ökande köer till nybesök. Köer till nybesök till specialistmottagning ökar.
  • Risk för ökande köer till operation. Planerade operationer har behövt ställas in eller skjutas upp, vilket ökar risken att fler patienter än vanligt behöver vänta längre än vårdgarantin. I Region Stockholm ställs 100 operationer in per vecka.
  • Risk för ökade väntetider på akutmottagningarna. Minskat antal vårdplatser innebär att risken för långa vistelsetider på akuten ökar.

Risk för samhällsfara

I Region Stockholm arbetar vi efter den fastställda sommarplaneringen. Där definieras en miniminivå som behövs för att upprätthålla akut vård och annan vård som av medicinska skäl inte kan vänta. För att hålla planeringen förhandlar regionen återkommande med Vårdförbundet om det som anses samhällsfarligt, för att få undantag. Om vi inte blir överens i förhandlingarna så kommer regionen ytterst att gå till den Centrala nämnden, då patienten alltid är i fokus. Det kan bli aktuellt att dra in semestrar, men utgångspunkten är att undvika det så länge som möjligt. 

Inom Region Stockholm pågår ett intensivt och kontinuerligt arbete för att minska strejkens och blockadens effekter på patienterna.

Andra åtgärder som vidtas i Region Stockholm under sommaren 

  •   Förstärkning av den geriatriska vården i form av fler vårdplatser
  •   Reviderad och uppdaterad handlingsplan gällande värmebölja
  •   Etablerat samarbete och dialog med kommunerna under sommaren
  •   Ambulanssjukvården anpassas efter årstid och behov

Blodcentralen

Fler blodgivare behövs. Under sommaren är det färre som ger blod, men behovet av blod kan vara lika stort som under andra delar av året. Varje dag går det åt 100 liter blod i Stockholms sjukvård. Mest blod går till patienter med cancer och kroniska sjukdomar, och vid operationer. Blodlagret behöver kontinuerligt fyllas på med alla blodgrupper. Om du är 18 - 60 år och frisk är chansen stor att du kan ge blod.

 Mer information om att boka tid eller anmäla sig för blodgivning

1177

1177 på telefon är tillsammans med vårdcentralerna första kontakten till vården. Det är viktigt att kontakta 1177 för rådgivning för att få hjälp på rätt vårdnivå. Ibland kan det vara väntetid men det är ändå viktigt att ringa. Bra information finns också på 1177.se. Om tillståndet är livshotande ska man ringa 112.

Akutsjukhusen

Vid akutmottagningarna kan det vara längre väntetider än vanligt. Patienterna prioriteras som vanligt efter medicinska bedömningar och de som har störst behov får vård först. Vårdens medarbetare gör sitt yttersta för att ta hand om alla patienter så snart de kan. 

Specialiserad vård för äldre 

Den specialiserade vården för äldre, den geriatriska vården, har planerat att ha fler platser öppna denna sommar än förra sommaren. Här vårdas många sköra patienter under kortare eller längre tid. 

Förlossningsvård

Sommaren är en tid på året då många barn föds, samtidigt som även medarbetarna i förlossningsvården behöver få sommarsemester. Förlossningsklinikerna samarbetar tätt för att bereda plats för de födande.

Ambulanssjukvård

Antalet ambulanser anpassas beroende på årstid och belastning. Den pågående mertids- och övertidsblockaden gör att läget är ansträngt. Det är svårt att få ut alla bilar i drift, men hanterbart. Det är ingen noterad ökning av väntetider för dem som behöver ambulans snabbt.

Samarbete med länets kommuner 

Det sker ett nära samarbete mellan regionen och kommunerna i länet. Det är särskilt viktigt under sommaren för att säkerställa att patienter som är färdigbehandlade i sjukvården får stöd i hemmet eller särskilt boende om de behöver.

Så här rapporterar vi under sommaren 2024

Sommarrapporten om läget i vården rapporteras på torsdagar.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter