Så blir den psykiatriska traumavården i Region Stockholm

Traumavården i Region Stockholm ska bli mer jämlik. Alla öppenvårdsverksamheter med geografiskt områdesansvar inom den specialiserade vuxenpsykiatrin ska erbjuda en sammanhållen vård för patienter med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). 

Patienter med PTSD, oavsett erfarenheter och orsak till traumadiagnos, kommer från och med mars 2025 att erbjudas vård hos vårdcentralerna och inom den specialiserade vuxenpsykiatrin. Det ska bli lättare att hålla ihop vården och samordna insatser för patienten. Det är särskilt viktigt för patienter med PTSD och en annan fysisk eller psykiatrisk diagnos, så kallad samsjuklighet.

Säkrad övergång till ett närmare och bredare vårdutbud

I dag finns två specialavtal för PTSD för patienter med en bakgrund av migration, krig och tortyr. Dom löpte ut i juni 2024 och från och med mars 2025 kommer alla öppenvårdsverksamheter inom den specialiserade vuxenpsykiatrin att få ett större ansvar för dom aktuella patienterna. Under perioden juli 2024 till och med februari 2025 har därför förstärkningar gjorts i vuxenpsykiatriavtalen för att kunna upprätthålla vårdutbudet.

Vårdutbudet för traumapatienter kompletteras dessutom med ett mindre avtal reserverat för idéburen sektor som har tilldelats Ersta Diakoni. Syftet är att ge ett bredare vårdutbud och att patienterna på grund av sina erfarenheter kan ha behov av fler alternativ till vård. Ersta Diakoni planerar att starta sin verksamhet redan i september 2024.

Så här ska traumavården fungera 2025

Vid tecken på PTSD-symtom är vårdcentralen första ingång. Vårdcentralerna har redan i dag ett uppdrag att göra en första bedömning och hänvisa patienten vidare. Insatser pågår på vårdcentralerna för att öka kompetensen kring PTSD, oavsett erfarenheter och orsak till traumadiagnos.

Patienter med PTSD och behov av specialistpsykiatrisk vård eller samsjuklighet ska i första hand remitteras till och få sin vård hos de vuxenpsykiatriska öppenvårdsverksamheterna med geografiskt områdesansvar.

Patienter med PTSD utan samsjuklighet kan även hänvisas till Ersta Diakoni om det är lämpligt för patienten. Erstas verksamhet kommer vara i mindre i omfattning och ta emot patienter med PTSD och erfarenheter av migration, krig, tortyr och sexuellt våld. Vården riktar sig till patienter utan hög grad av fysisk och psykiatrisk samsjuklighet och utan återkommande behov av psykiatrisk slutenvård.

Fakta om traumavården i Region Stockholm

  • År 2023 sökte cirka 9900 patienter med PTSD som huvuddiagnos hjälp av psykiatrin i Region Stockholm.
  • Under 2023 genomfördes cirka 86 800 vårdbesök där patienten hade PTSD som huvuddiagnos.

  • Antal vårdbesök per patient låg under 2023 på 8,8 besök.

  • Traumavård kommer framförallt att erbjudas på psykiatriska öppenvårdsverksamheter av vårdgivare med geografiskt områdesansvar.

  • Ansvaret för den öppna specialistpsykiatrin är indelad i tio geografiska områden från norr till söder i länet.

  • Ersta diakoni kommer att erbjuda vård för patienter med PTSD utan betydande samsjuklighet.

  • Heldygnsvård för patienter med PTSD kommer att bedrivas av Stockholms länssjukvårdsområde (SLSO).

Bakgrund

I juni 2023 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden om en ny avtalsstruktur för specialistpsykiatrin för vuxna – beställarplan 2025. Syftet är att specialistpsykiatrin ska bli mer jämlik och behovsstyrd.

Beställarplanen är en del i Region Stockholms omställning till en god och nära vård. Beställarplanen innebär bland annat att samverkan mellan vårdgivare ska utvecklas så att specialistpsykiatrin blir en del av den nära vården där öppenvårdsverksamheterna för vuxna kommer att ha ansvaret. En vårdgivare har det geografiska området ansvaret för att organisera vården i området, ta emot patienter och samverka med vårdgivare och kommunernas socialtjänst.

Traumavården är ett av flera områden inom specialistpsykiatrin med olika typer av avtal och ersättningsmodeller. Det har försvårat för vårdgivarna att erbjuda en sammanhållen vård och samverka på ett effektivt sätt. I dag finns två specialavtal för patienter med en bakgrund av migration, krig och tortyr inom traumavården men bedömningen att det inte behövs specialavtal längre då öppenvården har tillräcklig kompetens för att ta ett bredare och större vårduppdrag.

Under 2024 genomförs därför flera förändringar, i linje med beställarplanen, för att traumavården i regionen ska bli mer sammanhållen och erbjudas bredare i regionen.  

Läs mer här: Beställarplan 2025 - vuxenpsykiatri i förändring

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter