Remissvar om organisationsförändring gällande Konstnärsnämnden

Region Stockholm har gett svar på det förslag på organisationsförändring som innebär att Konstnärsnämndens uppgifter ska inordnas i Statens kulturråd. 

Statens kulturråd och Konstnärsnämnden har fått i uppdrag av regeringen att lämna förslag på hur Konstnärsnämndens uppgifter inordnas i Statens kulturråd. I februari 2024 redovisades förslaget till regeringen och Region Stockholm har nu tagit del av förslaget och lämnat remissvar. 

Utifrån den kartläggning som gjorts bedömer Region Stockholm inte att en sammanslagning kommer leda till att uppfylla regeringens målsättningar om att öka effektiviteten.

Region Stockholm menar att konsekvenserna för konstnärspolitiken inte är kartlagd eller analyserad i underlaget och att riskerna med en snabb sammanslagning bör värderas högre än effektivitetsvinster, vilka kartläggningen dessutom visar är svaga. 

Region Stockholm anser också att det finns anledning att noga överväga en större maktkoncentration av den statliga stödgivningen till kultursektorn. Argumenten för sammanslagningen är också för översiktliga och saknar konkreta detaljer om hur kvaliteten i bidragsgivningen skulle förbättras.

Sammanfattningsvis rekommenderar Region Stockholm att sammanslagningen undviks eller att en djupare analys genomförs innan ett beslut fattas.

Ta del av hela remissvaret via denna länk  

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter