Från Sápmi till Fridhemsplan
Britta Marakatt-Labba visar detaljrika broderier på Fridhemsplans tunnelbanestation i en av höstens Konstväxlingar. Hennes verk gestaltar olika delar av Sápmis landskap, kultur och historia.
Utställningen ”Rötter” på Fridhemsplans tunnelbanestation invigs 12 oktober 2024 och pågår under ett år.
Britta Marakatt-Labba är aktuell med utställningar på stora statliga museer runt om i Norden. Genom att visa sin konst i Stockholms tunnelbana, hoppas Britta att fler får möjlighet att möta hennes verk.
"Att göra konsten tillgänglig är avgörande, och att resenärer nu får en inblick i samisk konst och kultur känns särskilt viktigt. Mina berättande bilder ska ses som en film som flimrar förbi betraktarens ögon. Personer som väntar på tåget, kanske på väg till eller från jobbet, kan se mina verk och jag hoppas att det kan lysa upp deras dag lite grann."
Bildytorna på stationen har anpassats för att presentera Marakatt-Labbas långsträckta broderier i uppförstorade fotografier. Plötsligt blir de karaktäristiska stationsväggarna en solgul bakgrund till motiven.
Konstchef Elisabeth Wengström anser att Fridhemsplan, en av Stockholms mest trafikerade stationer, är en perfekt plats för att visa Brittas verk.
"Marakatt-Labba, en ständigt aktuell konstnär med en viktig röst, ger plats åt den samiska erfarenheten och korsar gränser mellan kulturer och traditioner."
Om Britta Marakatt-Labba
Britta Marakatt-Labba är född 1951 och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby. Hon började konstnärsbanan 1979 efter avslutade studier vid Konstindustriskolan i Göteborg. Tidigt engagerade hon sig tillsammans med andra samiska nyutbildade konstnärer för uppbyggnad och bildande av en samisk konstnärsorganisation. Idag bor och arbetar Britta i Övre Soppero och har varit aktiv konstnär i över 40 år.
Britta Marakatt-Labbas konstnärskap tar utgångspunkt i ett broderi med egenfärgade tyger och garner, och har ett djupgående fokus på samisk kultur, identitet och mytologi. Marakatt-Labba vill också belysa betydelsefulla miljöfrågor och att väcka medvetenhet kring människors relation till naturen.
- 2024 är Britta Marakatt-Labba formgivare av Cancerfondens Rosa bandet.
- I oktober 2024 öppnar separatutställningen "I stjärnornas fotspår—Britta Marakatt-Labbas broderade världar" på Kin museum för samtidskonst i Kiruna.
- I maj 2025 öppnar separatutställningen "Där varje stygn andas/Juohke sákkaldat vuoigŋá" på Moderna Museet i Stockholm.
Om Konstväxlingar
13 utställningar med samtida konstnärer visas under 2024 på Fridhemsplan, Gärdet, Slussen, Mariatorget, Odenplan, Skanstull och Zinkensdamm. På Odenplan och Skanstull växlar konsten var tredje månad. På Spårvägsmuseet visas filmerna från Skanstull den första veckan varje visningsperiod.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Nu öppnar två nya konstutställningar i tunnelbanan
Nya konstutställningar i tunnelbanan! Videoverk och skulptur i årets första Konstväxlingar på Skanstulls och Odenplans tunnelbanestationer.Ny regional biblioteksplan
Nu finns en ny regional biblioteksplan som gäller för åren 2025–2028. Planen är vägledande för arbetet gentemot länets folkbibliotek de kommande tre åren.Stor ökning av Region Stockholms stöd till kultur, folkbildning och föreningsliv under 2025
För att möta de stora behoven hos länets kulturaktörer, folkbildningen och föreningslivet ökar Region Stockholm stödgivningen med 25 miljoner kronor 2025.