Ny plan för att möta äldres vårdbehov

En ny plan för vård av äldre har antagits av primärvårdsnämnden (PVN) och hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN). Planen omfattar den samlade vården som möter äldre och tar avstamp i att vårdbehovet kommer att öka med en växande andel äldre. 

”Beställarplan vård av äldre” ersätter ”Geriatrikplan 2018–2026” och sträcker sig över ett tioårsperspektiv. Syftet är att skapa förutsättningar för att hålla samman vården för de äldre och möta deras sammansatta vårdbehov med primärvården som nav. 

För att analysera vårdbehovet framöver för äldre undersöks flera vårdområden och vad som krävs för att exempelvis övergångar mellan olika vårdformer ska fungera smidigt. Planen tar upp:

  • vårdcentralernas uppdrag
  • basal hemsjukvård
  • slutenvård på akutsjukhus och akutmottagningar
  • geriatrisk slutenvård
  • läkarinsatser i särskilda boenden
  • avancerad sjukvård i hemmet
  • jourläkarbilar
  • primärvårdsrehabilitering
  • psykiatri

Genom dialog med patienter och företrädare för exempelvis vårdgivare, kommuner, fackförbund och pensionärsorganisationer har ett önskat läge för vård av äldre tagits fram. I ett önskat tillstånd är både patient och närstående trygga och välinformerade och patienten får en sammanhållen och patientsäker vård. Vården finns nära tillhands med vårdcentralen som bas.

För att komma närmare ett önskat läge är det enligt beställarplanen mest angeläget att förstärka primärvården och utveckla samarbeten och samverkan. Det gäller både mellan olika vårdformer och mellan kommunal vård och omsorg och vårdcentraler. Dessutom är det nödvändigt att följa upp beställarplanen och arbetet med en sammanhållen vård.

”Beställarplan vård av äldre” innehåller även en ny struktur och nya avtalsformer för den geriatriska vården. Syftet är att göra vården av äldre mer jämlik och förberedd inför ett framtida ökat vårdbehov samt att minska kostnadsutvecklingen. Dessa förändringar är också beslutade av PVN och HSN. Läs mer här: Geriatrisk vård får ny struktur för ökad jämlikhet

Korta fakta
År 2032 beräknas antalet personer som är 80 år och äldre vara 51 procent högre än 2022. För att möta ett ökat vårdbehov med begränsade resurser lyfter ”Beställarplan vård av äldre” behovet av en förstärkt primärvård och en utveckling av samverkan och samarbeten. Det gäller både mellan olika vårdformer och mellan kommunal vård och omsorg och primärvården.  

Ta del av beslutet: Beställarplan vård av äldre

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter