Geriatrisk vård får ny struktur för ökad jämlikhet

Som ett led i att göra vården av äldre i länet mer jämlik och minska kostnadsutvecklingen ska den geriatriska vården få en ny struktur. Det blir delvis nya avtalsformer samt förändringar kring var vården ska finnas geografiskt. 

Besluten om en nyordning för den geriatriska öppen- och slutenvården har fattats av primärvårdsnämnden (PVN) och hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN).

Kortfattat innebär besluten att vårdval enligt lagen om valfrihet (LOV) för geriatrik upphör från och med 31 augusti 2025, att ett nytt vårdval reserverat för idéburna organisationer införs och att viss geriatrisk vård som inte bedrivs i regionens egen regi upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Besluten gäller inte den geriatriska kliniken i Norrtälje.

Den nya strukturen ger Region Stockholm möjlighet att göra den geriatriska vården mer jämlik. Det handlar bland annat om att vården ska ha en bra geografisk spridning, inte minst för att kunna samverka lokalt med primärvård och den kommunala vården och omsorgen. Det är också viktigt att klinikerna har samma möjligheter att utreda, ställa diagnoser och ta emot patienter direkt från hemmet.

Besluten i korthet

  • I dagsläget finns det 16 geriatriska kliniker i länet (exklusive i Norrtälje). När LOV upphör kommer Danviksgeriatriken och Vårbergsgeriatriken att läggas ned. Patientunderlaget överförs till andra kliniker för att stärka geografisk samordning och ett geografiskt jämlikt fördelat vårdutbud.
  • I Nynäshamnområdet upphandlas geriatrisk slutenvård enligt LOU, liksom den geriatriska öppen- och slutenvården på Nacka sjukhus och Löwenströmska sjukhuset.
  • Ett nytt vårdval reserverat för idéburna organisationer införs 1 september 2025. Befintliga idéburna verksamheter har möjlighet att söka och i dagsläget finns denna verksamhet vid Bromma-, Kungsholms- och Erstageriatriken.
  • Avtalen för geriatrisk öppen- och slutenvård i regionägd vård på Sabbatsbergs- och Jakobsbergs sjukhus förlängs.
  • Den geriatriska kliniken vid Södertälje sjukhus får möjlighet att ta emot fler patienter, med cirka 60 vårdplatser i stället för 40 som idag.
  • Den geriatriska vården vid Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge berörs inte av besluten. Det gör inte heller verksamheten vid Dalen-, Handen- och Sollentunageriatriken som är upphandlad enligt LOU.

Om geografiska principer

I Region Stockholm ska geografiska principer fungera som utgångspunkt för att styra upphandling av vård och för att analysera vårdbehov. Några av principerna är krav på samverkan, rimliga förutsättningar att bedriva effektiv specialistvård och att vården ska vara tillgänglig för den som åker kollektivt. Meningen är att kunna planera hälso- och sjukvården utifrån befolkningens vårdbehov och att kunna ta hänsyn till geografiska skillnader i vårdbehovet.

Ta del av besluten:  Hälso- och sjukvårdsnämnden 2024-05-27

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter