Nästa steg för förlossningssatsningen
Arbetsmiljön inom förlossningsvården i Stockholms län ska fortsätta att utvecklas. Den gemensamma satsningen drivs vidare under 2024 och bemanningsläget är klart förbättrat jämfört med när satsningen inleddes senhösten 2021.
Fortsatt utveckling av förlossningsvården i Stockholm
Under år 2024 kommer den gemensamma koordinationen av vårdplatser utifrån aktuell prognos över barnafödandet att drivas vidare av Lisa Ryding, barnmorska och tidigare programledare för det så kallade åttapunktsprogrammet. Nicole Silverstolpe är regional förlossningssamordnare fram till 31 december 2023 och avslutar därefter denna roll. De åtta punkterna i åttapunktsprogrammet är genomförda eller etablerade på övergripande nivå och arbetet går nu över till förlossningsklinikerna. De sju klinikerna får nu ett tydligt mandat att driva förändringsarbetet vidare, tillsammans med sina medarbetare i olika yrkesroller och funktioner. I Region Stockholms budget för 2024 lyfts bland annat behovet av att förstärka och förbättra eftervården och att arbeta mer för en sammanhållen vårdkedja inom förlossningsvården. Det arbetet har inletts hos klinikerna.
Nytt arbetssätt och tätare samverkan permanentas
De nya arbetssätten och den tätare samverkan mellan de sju förlossningsklinikerna permanentas nu. Arbetssättet en barnmorska, en födande i aktiv fas är etablerat som det huvudsakliga arbetssättet på de sju klinikerna. De dagar då många barn föds samtidigt kan andra arbetssätt komma att användas, men till vardags bygger arbetssättet som regel på att en barnmorska ansvarar för en förlossning åt gången, när den födande är i aktiv fas. Nu tar klinikerna arbetssättet vidare och fortsätter att finslipa på rutiner utifrån sina förutsättningar.
Digital listning och samverkan kring platser permanentas
Den tätare samverkan mellan de sju klinikerna permanentas också. Här koordineras gemensamt kommande veckors platstillgång så att klinikerna kan ta hjälp av varandra om det finns behov av det. Till sin hjälp har klinikerna numera ett digitalt verktyg som utgår från den nya digitala listningen i appen Alltid öppet, där blivande mammor önskar förlossningsklinik. Verktyget har bättre träffsäkerhet kring förväntat barnafödandet dag för dag än det tidigare verktyget. Både verktyget och listningen är insatser som tagits fram i inom ramen för arbetsmiljösatsningen.
Gott bemanningsläge och minskad frånvaro
Bemanningsläget är gott på alla sju kliniker även om det under vissa pass kan vara toppar då belastningen är högre. Majoriteten av klinikerna är fulltaliga på barnmorskor och söktrycket till lediga tjänster är gott.
Sjukfrånvaron för barnmorskor minskar, bortsett från väntad säsongsvariation då fler är sjuka under höst och vinter. Även övertidstimmarna minskar bland barnmorskor.
Nöjda mammor enligt nationell enkät
Andelen mammor som får plats på den önskade kliniken är fortfarande drygt nio av tio. De födande är också nöjda med den vård de får på förlossning och BB. Den nationella graviditetsenkäten, som mäter de födandes uppfattning om sin vård, visar att nio av tio är trygga med förlossningsvården i Stockholm. Det betyder dock att en av tio inte fått det stöd de önskat, något som är viktigt att ha med i arbetet framöver med att utveckla förlossningsvården.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Ökning av gonorré i Stockholms län
Antalet fall av gonorré ökar i Stockholms län, särskilt bland 20–39-åringar, och det är viktigt att testa sig kostnadsfritt för att undvika komplikationer.