Region Stockholms delårsrapport 2023
Region Stockholm redovisar ett resultat per augusti 2023 på -359 miljoner kronor, att jämföra med budgeterat resultat för perioden på - 2 260 miljoner kronor. Det framgår av Region Stockholms delårsrapport för 2023 som behandlas av regionstyrelsen den 17 oktober.
Ekonomisk utveckling 2023
Det förbättrade resultatet per augusti beror främst på ökade skatteintäkter samt lägre verksamhetskostnader. Prognostiserat resultat för hela året, 2023 uppgår i delårsrapporten till -2 013 miljoner kronor, vilket är 1 443 miljoner kronor högre än budget. Resultatprognosen förklaras främst av ökade skatteintäkter. Enligt den senaste skatteintäktsprognosen justerades de samlade skatteintäkterna upp till 96, 5 miljarder kronor vilket är 2, 3 miljarder kronor bättre än budget. Dessutom är kostnader för att hantera risker kopplat till skatteintäktsutveckling, inflationseffekter och oväntade kostnader lägre, vilket höjer prognostiserat resultat. De poster som påverkar prognosen positivt pareras delvis av ökade kostnader för personal med anledning av inflationseffekter på lönerörelse, fler anställda och pensioner. Därtill leder inflationen till prisökningar, främst för laboratorietjänster, sjukvårdsmaterial och läkemedel, inom hälso- och sjukvården.
För året prognosticerar hälso- och sjukvården ett resultat som uppgår till -1 878 miljoner kronor, vilket avviker från budget med -2 174 miljoner kronor.
Kollektivtrafiken prognostiserar ett resultat på -643 miljoner kronor, vilket är 523 miljoner kronor bättre än budget. Budgetavvikelsen förklaras främst av lägre kostnader för köpt trafik, med anledning av störningar i pendeltågstrafiken vilket lett till lägre kostnader till följd av lägre incitament och viten för ej utförd trafik. Inom busstrafiken prognostiseras lägre index- och incitamentskostnader.
I samband med remittering av förslag till budget 2023 beskrev akutsjukhusen betydande prognosticerade underskott för 2023 till följd av strukturella problem. Det enda undantaget var S:t Eriks Ögonsjukhus. Med anledning av detta fattade regionfullmäktige i mars beslut om en varaktig förstärkning på två miljarder till akutsjukhusen i Region Stockholm (RS 2022-0638).
Samtidigt har Karolinska Universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och Stockholm läns sjukvårdsområde fått i uppdrag att ta fram en gemensam åtgärdsplan för att effektivisera verksamheten, sänka kostnadsnivån och påskynda omställningen mot en ökad andel primärvård (RS 2022-0638).
– Region Stockholm, likväl som övriga regioner i landet, befinner sig på grund av en hög inflation och stigande räntor, med högre kostnader som följd, i ett utmanande ekonomiskt läge. Ökade skatteintäkter har under året gjort det möjligt att göra en varaktig satsning på akutsjukhusen. Det prognosticerade resultatet är bättre än budget för 2023. Region Stockholm behöver dock fortsatt arbeta med de stora utmaningarna i ekonomin till exempel en hög kostnadsutveckling. Åtgärder för att uppnå en ekonomi i balans behöver genomföras fullt ut, säger Aida Hadžialić, finansregionråd i Region Stockholm.
Åtgärdsplaner och stärkt styrning av hälso- och sjukvården
Åtgärdsplaner som nämnder och bolag inom hälso- och sjukvården har arbetat fram för att nå en ekonomi i balans uppgår sammantaget till 1 098 miljoner kronor. Det har bedrivits arbete inom fyra gemensamma områden: kapacitetsplanering, minskad inhyrning, omställning till primärvård samt minskad administration. För att minska beroendet av inhyrd personal har samtliga direktupphandlingar avslutats och ett nytt regiongemensamt ramavtal implementerats. Andelen inhyrd personal har reducerats samtidigt som rekrytering av egen personal pågår. Under perioden januari till augusti minskade kostnaden för inhyrd personal med 144 miljoner kronor jämfört med 2022. En gemensam kapacitetsmodell har också implementerats under året. Den uppnådda effekten per augusti 2023 uppgår till 339 miljoner kronor vilket motsvarar 31 procent av de framtagna åtgärdsplanerna.
Region Stockholm har tillsatt en parlamentarisk utredning som undersöker hur den egenägda vården kan styras mer effektivt och hur samverkan mellan olika delar av vården kan ökas. Den första delen av utredningen redovisades i juni och beskrev hur den egenägda vården styrs idag samt alternativa modeller för hur den egenägda vården kan styras i Region Stockholm. Delrapporten har varit ute på remiss till berörda nämnder och bolag. I kommande slutrapport ska ett konkret förslag till styrning av Region Stockholms egenägda vårdgivare ingå. Därutöver ska förslag till nödvändiga beslut samt eventuellt behov av fortsatt utredning inom vissa delområden ingå.
Resandet i kollektivtrafiken
Resandet i kollektivtrafiken har minskat, men en gradvis ökning har skett sedan restriktionerna till följd av covid-pandemin släpptes i februari 2022 och resandet har därefter stabiliserat sig på en lägre nivå än tidigare. För att få tillbaka resenärer till kollektivtrafiken har kampanjen ”Åk med oss i stället”, riktad till bilister, genomförts under våren. Resenärerna har även informerats om de oförändrade biljettpriserna i SL-trafiken under 2023. Ungdomar mellan 12 och 18 fick även i år resa kostnadsfritt med SL under sommarlovet.
Ett nytt, modernt, och användarvänligt biljettsystem som gör det enklare att resa i SL-trafiken har lanserats. Genom den nya generationens system kan resenärerna köpa biljett på en mängd olika sätt: med mobil, betalkort, direkt på nätet, eller via ombud och servicedisk och välja att blippa biljetten med mobilen eller det nya gröna SL-kortet. Även den efterfrågade tjänsten som möjliggör att köpa fler enkelbiljetter i ett köp i SL-appen har lanserats, liksom möjligheten att där även köpa Waxholmsbolagets biljetter.
Kollektivtrafiken har påverkats av störningar inom framför allt pendeltågstrafiken främst på grund av personalbrist hos MTR. Under tiden Trafikverket stängde av sträckan Stockholm City – Jakobsberg (1 juli–14 augusti) för planerade banarbeten fick pendeltågstrafiken mellan Jakobsberg och Bålsta ersättas med buss.
Bakgrund – Region Stockholms delårsrapport
Region Stockholm ska avge en delårsrapport per den 31 augusti 2023. Delårsrapporten omfattar hela Region Stockholms verksamhet. I rapporten beskrivs väsentliga händelser under perioden januari till och med augusti 2023. Därutöver innehåller delårsrapporten en redovisning av indikatorer som ska följas upp per augusti. Det övergripande ekonomiska resultatet inklusive investeringar samt produktion analyseras. I samband med delårsrapporten genomförs en uppföljning av intern kontroll, produktion samt ekonomiskt resultat för Region Stockholms nämnder och bolag.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Region Stockholms budget för 2025 beslutad
Fortsatt återhållsamhet i ett ekonomiskt svårt läge med utrymme för vissa förstärkningar av Region Stockholms kärnverksamheter.