Resultat efter årets första fem månader

Resultatet per maj uppgår till –2 620 miljoner kronor, ett överskott jämfört med budget på 997 miljoner kronor. Detta förklaras bland annat av högre samlade skatteintäkter och ett bättre finansnetto, men även lägre verksamhetskostnader. I resultatet ingår -2 800 miljoner kronor som avser inflationseffekten i pensionsskulden, vilket är i enlighet med budget.

Inom hälso-och sjukvården är kostnaderna för bemanning och externt köpt hälso-och sjukvård högre än budgeterat.

Inom kollektivtrafiken har det fortsatt skett en viss återhämtning av antalet resande. Biljettintäkterna ligger fram till och med maj 0,2 procent högre än budget. Biljettintäkterna har återhämtat sig snabbare än själva resandet till följd av ett utvecklat biljettsortiment. Resandet i april uppgick till 83 procent av 2019 års nivå, att jämföra med en budgeterad nivå för helåret på 90 procent.

Prognos för 2023

I samband med tertialrapporten prognostiserades resultatet för 2023 uppgå till –3 456 miljoner kronor, vilket är i nivå med budget. Flera nämnder och bolag inom hälso-och sjukvård samt fastighets- och servicenämnden prognostiserar negativa resultat jämfört med budget. Trafiknämnden prognostiserar ett resultat bättre än budget och övriga nämnder och bolag prognostiserar ett resultat i nivå med budget. Ny prognos presenteras i samband med delårsbokslutet per sista augusti.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera