Nio av tio födande trygga med förlossningsvården i Stockholm

SKR:s årliga Graviditetsenkät för 2022 visar att nästan nio av tio födande kvinnor i Stockholms län har känt sig trygga med vården under förlossningen. Nästan lika många svarade att barnmorskan närvarade i förlossningsrummet i den utsträckning de önskade.

88 procent av kvinnorna i Stockholms län kände sig trygga med vården under sin förlossning, det visar SKR:s årliga Graviditetsenkät. Drygt lika många, 90 procent, svarade dessutom att de skulle rekommendera den förlossningsklinik de har fött på och 87 procent var nöjda med barnmorskans närvaro i förlossningsrummet under födseln.

–  Det är positivt att se att de flesta födande skattar sin upplevelse av förlossningsvården högt. Vi har en bra förlossningsvård i Sverige och i Stockholm. Enkäten är ett av de verktyg vi använder för att förbättra vården ytterligare, säger Nicole Silverstolpe, regional förlossningssamordnare i Region Stockholm.

– Även om nio av tio är nöjda finns det ett antal mammor som inte har fått det stöd de har önskat och deras upplevelser är viktiga för oss för att förstå och arbeta för att förbättra förlossningsvården. Alla kliniker har tillgång till de kommentarer som lämnats, vilket är en viktig förutsättning för att hitta rätt områden att prioritera för fortsatt arbete, säger Nicole Silverstolpe.

Enkäten visar att det finns förbättringsområden. Till exempel anser enbart sex av tio kvinnor (62 procent) att de har fått den informationen de behövde om återhämtning och tiden efter förlossning. Nästan var tredje kvinna (30 procent) anser dessutom att de inte har fått tillräckligt med stöd under den första amningen.

–  Det här visar att eftervården är ett område som behöver utvecklas och bli mer individanpassat för att möta mammornas behov. Det arbetet har vi redan påbörjat och vi tar med oss dessa enkätresultat i arbetet framöver, säger Nicole Silverstolpe.

Om Graviditetsenkäten
Graviditetsenkäten genomförs av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Syftet med enkäten är att fånga kvinnornas upplevelse av sin hälsa och deras erfarenheter av vården under graviditet, förlossning och tiden därefter. Målsättningen är att öka kunskapen om vårdens kvalitet utifrån kvinnors perspektiv.

Förlossningsvården utvecklas både med en regional satsning och med statliga medel. Enkäten ger regioner och verksamheter ett viktigt underlag för utvecklingsarbete utifrån gravida och nyblivna mammors behov. SKR har sammanställt resultaten från Graviditetsenkäten i en rapport. Resultaten är från perioden 1 januari 2022 – 31 december 2022.

Läs mer om Graviditetsenkäten på 1177.se: Gravid eller nyss fött barn? Gör din röst hörd

Läs mer om länets förlossningsvård:Förlossningsvård - Region Stockholm

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter