Minskade kostnader för inhyrd bemanning

Region Stockholm vill prioritera satsningar på egna medarbetare och investera i arbetsmiljön i hälso- och sjukvården. Därför pågår ett arbete med att minska beroendet av inhyrd bemanning. Från och med mars 2023 har beställningarna av inhyrd bemanning minskat med drygt en tredjedel. Kostnaderna för inhyrd bemanning under april och maj 2023 har därmed minskat med ungefär 40 procent, motsvarande 76 miljoner kronor, jämfört med samma period föregående år.

- Hyrbemanning är ett sätt att möta tillfälliga arbetstoppar men kan aldrig vara en del av arbetet med att bygga långsiktigt hållbara arbetsplatser. Under april och maj månad ser vi att kostnaderna för inhyrd bemanning minskar avsevärt. Under januari till april 2023 har dessutom övertidstimmarna för regionens egna sjuksköterskor och barnmorskor minskat med drygt fem procent jämfört med samma period förra året, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör Region Stockholm

- Vi behöver fortsätta att investera i våra medarbetares arbetsmiljö och karriärvägar för att fler ska välja Region Stockholm som arbetsgivare och för att behålla och utveckla våra medarbetare. Därför satsar regionen i år över 100 miljoner extra på olika arbetsmiljöinsatser och över 220 miljoner för att erbjuda våra sjuksköterskor möjligheten att med bibehållen lön vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska eller barnmorska, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör i Region Stockholm.

Påverkan på vården

- Under januari till april 2023 har vi inte sett en negativ påverkan på antalet vårdplatser till följd av minskad inhyrd bemanning. Vi ser en marginell påverkan på köerna i sjukvården under perioden januari-april 2023, säger Johan Bratt, chefläkare och avdelningschef patientsäkerhet och beredskap i Region Stockholm.

- Vi kommer att kunna genomföra de nödvändiga och akuta operationer som behöver göras under sommaren, inom till exempel cancer- och barnkirurgi. Planerade operationer som ur en medicinsk bedömning kan vänta kan komma att flyttas till andra perioder. Vi vill självfallet att så få patienter som möjligt ska vänta. Våra medarbetare gör ett fantastiskt arbete och vi kommer att fortsätta förbättra planering och synkronisering mellan verksamheterna så att väntetiderna kan hållas nere, säger Caroline Hällsjö-Sander, överläkare och produktionsdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.

Uppdrag i budget 2023

I budget för 2023 gavs ett gemensamt uppdrag till nämnder och bolag i Region Stockholm att tillsammans arbeta för att minska beroendet av inhyrd bemanning. Arbetet har organiserats i arbetsgrupper inom fyra övergripande verksamhetsområden; operationsverksamheten, akutsjukvården, öppen- och slutenvården. Minskningen sker stegvis från och med mars 2023 och bygger på en bedömning månad för månad av vad som är möjligt med hänsyn till patienter och medarbetare.

Från maj månad och under sommaren ligger andelen inhyrd bemanning kvar på samma nivå som för april. Andelen inhyrd bemanning under sommaren 2023 kommer ligga lägre jämfört med sommaren 2022. Efter sommaren kommer nya beslut om fortsatt minskning av andelen inhyrd bemanning att fattas.

Hälso- och sjukvårdsnämnden följer löpande hur åtgärderna för att minska hyrbemanning påverkar nämndens uppdrag att tillgodose befolkningens vårdbehov.

Graf som visar månadskostnaden för inhyrd personal inom sjukvården

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter