Gröna obligationer bidrog till lägre utsläpp
Nu är 2022 års rapportering av Region Stockholms gröna obligationer, Green Bond Impact Report klar. Rapporten visar att finansieringen har gjort det möjligt för Region Stockholm att undvika utsläpp på 10 500 ton koldioxidekvivalenter under 2022.
Mellan 2018 och 2022 har Region Stockholm undvikit utsläpp av mer än 53 000 ton koldioxidekvivalenter. De gröna obligationerna har alltså bidragit till att utsläppen blev lägre än vad de annars skulle ha blivit enligt den beräkningsmodell som har använts.
Gröna obligationer är obligationer där pengarna ska användas till gröna investeringar. Region Stockholm emitterade sin första gröna obligation 2014. I slutet av 2022 hade Region Stockholm 17 gröna obligationer utestående med ett totalt belopp på 13,2 miljarder kronor. De gröna obligationerna har bland annat finansierat utbyggnaden av Roslagsbanan, Karolinska universitetssjukhuset och Södersjukhuset.
En extern revisionsbyrå har för första gången granskat att de gröna projekt som Region Stockholm lånat på under 2022, i detta fall Roslagsbanans utbyggnad, uppfyller EU taxonomin. Detta innefattar att väsentligt bidra till minst ett av EU:s sex miljömål genom att de tekniska granskningskriterierna uppfylls och samtidigt inte orsaka skada på något annat miljömål samt att sociala och styrningsmässiga minikrav uppfylls (svensk och europeisk arbetsrätt samt FN:s mänskliga rättigheter). Denna granskning har varit gedigen och exempel på underlag som granskats är miljökonsekvensbeskrivningar, revisionsrapporter, arbetsmiljökontroller samt leverantörskontroller.
Region Stockholm har som mål att halvera sin klimatpåverkan till 2030 jämfört med 2019. Grön finansiering står för majoriteten av regionens låneportfölj och är en viktig del för att förverkliga den visionen.
Den 1 januari 2022 trädde Region Stockholms nya hållbarhetspolicy och hållbarhetsstrategi i kraft. Dessa sätter ambitionerna för Region Stockholms hållbarhetsarbete och möjliggör en strategi som omfattar social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Målet är att minska miljöpåverkan, öka social hållbarhet och bidra till att minska risker och kostnader.
I januari 2022 publicerade Region Stockholm också sitt nya ramverk för gröna obligationer. Det gröna ramverket är baserat på EU:s taxonomi samt den nya hållbarhetspolicyn och strategin. Ramverket har tilldelats det högsta möjliga betyget – mörkgrönt – av det oberoende institutet Cicero. Det fick också högsta betyg, utmärkt, för sina styrningsprocesser.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Region Stockholms kreditbetyg höjs till högsta möjliga
Region Stockholms kreditbetyg höjs till AAA från AA+. Det meddelade det oberoende kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's Global Ratings den 28 mars.Region Stockholms kreditbetyg höjt till AAA från AA+
Kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings har den 28 mars 2025 höjt Region Stockholms kreditbetyg till AAA från AA+.Region Stockholms bokslutskommuniké 2024
Region Stockholm redovisar ett negativt resultat på -972 miljoner kronor för 2024, vilket är 3 061 miljoner kronor bättre än budget.