Fem konstnärer i årslånga utställningar i tunnelbanan
Miljontals resenärer möter varje år konsten i tunnelbanan. Allt från måleri, digitala kollage, fotografi och videokonst visas på stationerna Fridhemsplan, Gärdet, Mariatorget, Odenplan, Skanstull, Slussen och Zinkensdamm. Konstväxlingar är ett koncept med 13 utställningar per år.
Den 7 oktober invigs nya Konstväxlingar
Kulturförvaltningen presenterar här de konstnärer som är utvalda för utställningar på fem stationer i tunnelbanan. I samband med invigningen kommer konstnärerna att delta i en guidad visning. Utställningarna pågår under 1 år.
—Vi kommer att få se en härlig blandning av konstnärliga uttryck, från både etablerade och yngre konstnärer. Och tänk så häftigt för en konstnär att möta den stora och breda publik som dagligen reser med tunnelbanan, säger Elisabeth Wengström, konstchef på kulturförvaltningen. Framför allt är jag stolt över att Region Stockholm erbjuder så hög kvalitet på utställare år efter år, i över 30 år har Konstväxlingar visats!
Personliga historier som sprider värme i höstens nya Konstväxlingar
—En röd tråd för de kommande utställningarna är ett personligt historieberättande, där många av konstnärerna använt sig av egna bildsamlingar från fotoalbum och arkiv. Genom att sätta ihop olika ögonblicksbilder ur samlingarna har de skapat nya berättelser och nya sätt att se på historien, säger Ulrika Lublin, ansvarig projektledare för Konstväxlingar på kulturförvaltningen.
Filippa Arrias på Fridhemsplan t-bana
Filippa Arrias (f. 1971) bor i Stockholm, där hon också utbildat sig och senare arbetat på Kungl. Konsthögskolan. Efter att ha ställt ut både utomlands och runt om i Sverige blir det roligt att visa upp hennes måleri i stort format på hemmaplan, med en utställning som tar oss med på en resa tur och retur till en tid och en plats som är betydelsefull för konstnären själv.
Länk till sidan om Konstväxlingar Fridhemsplan
Marie-Louise Ekman på Zinkensdamms t-bana
Marie-Louise Ekman (född 1944) har en lång karriär inom både konst, film och teater men det här blir första gången hon visar sin konst i tunnelbanan. Marie-Louise har i sin tur bjudit in den yngre kollegan Max Olofsson till ett samarbete. Tillsammans har de digitalt bearbetat och remixat två av hennes målningar och anpassat dem till det stora formatet på Zinkensdamms tunnelbanestation.
Länk till sidan om Konstväxlingar Zinkensdamm
Jeanette Hayes på Gärdets t-bana
Jeanette Hayes (f. 1988) är baserad i Brooklyn, New York. Hon kommer att visa en utställning av sällan skådat slag i tunnelbanan, där hon på ett humoristiskt och hänsynslöst sätt kombinerar bildkollage av historiska referenser och populärkultur. Man ska inte luras att tro att bilderna är slumpmässigt sammansatta, tvärtom, minsta detalj är noga utvald.
Länk till sidan om Konstväxlingar Gärdet
Cia Kanthi på Mariatorgets t-bana
Cia Kanthi (f. 1984) har en unik blick för människors tillvaro i staden. Hon lägger samman en mängd berättelser komprimerade i ett fåtal bilder där plötsligt människor i Malmö möter betraktarens blickar på Mariatorgets tunnelbanestation. Hon har letat efter bilder av frihet och lycka i scener som både är högst personliga och allmänna på en och samma gång.
Länk till sidan om Konstväxlingar Mariatorget
Eric Magassa på Slussens t-bana
Eric Magassa (född 1972) är en av Sveriges just nu mest tongivande konstnärer som med sitt direkta bildspråk har en inkluderande syn på konstens möjligheter att tala till olika grupper i samhället. Utbildad i London och New York, uppvuxen mellan Göteborg och Paris med rötter i Senegal och Mali, vilket avspeglas i hans konstnärskap.
Länk till sidan om Konstväxlingar Slussen
Programmet för 2023-2024 är framtaget av kulturförvaltningen tillsammans med extern konstrådgivare Alida Ivanov/ArtPlatform. I september presenteras programmet för invigningen av Världens längsta vernissage den 7 oktober 2023. I samarbete med trafikförvaltningen och Spårvägsmuseet kommer även fler program kopplat till Konstväxlingar att genomföras under utställningsåret.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Stor ökning av Region Stockholms stöd till kultur, folkbildning och föreningsliv under 2025
För att möta de stora behoven hos länets kulturaktörer, folkbildningen och föreningslivet ökar Region Stockholm stödgivningen med 25 miljoner kronor 2025.Rekordstor fördelning av verksamhetsstöd till aktörer i Stockholms län
Region Stockholm fördelar nu verksamhetsstöd till 97 kulturaktörer. Stödet har ökat med 11 procent från 2024 och uppgår till drygt 76,5 miljoner kronor.På littera-tur i Oslo
I Norge har de i tio år arbetat med en metod för litteraturförmedling som heter Lesersørvis. Regionbibliotek Stockholm rapporterar från ett studiebesök i Oslo.