Region Stockholm minskar beroendet av hyrbemanning

I enlighet med uppdraget i regionens budget pågår sedan januari ett arbete med syfte att minska beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården. Idag presenteras den första delen av den regiongemensamma plan som är under framtagande. De första åtgärderna inom ramen för planen innebär en kraftig minskning av inhyrd bemanning i samband med operationer.

Hälso- och sjukvården ska präglas av kontinuitet. Med egna medarbetare kan verksamheten vidareutvecklas och en långsiktig vårdkontakt säkras. Minskad inhyrd bemanning innebär att vården blir tryggare för patienterna och att medarbetarnas arbetsmiljö förbättras. Målsättningen är bland annat att bemanningen under somrar och storhelger ska delas mellan fler medarbetare, så att fler kan få längre ledigheter.

Minskad årskostnad

I ett första steg minskas inhyrningen till operationsverksamheterna i Region Stockholm. Under den närmsta perioden kommer antalet sjuksköterskor som anlitas till operationsverksamheten via uthyrningsföretag att minska från 120 till 30 heltidstjänster, det motsvarar 75 procent. Den minskade inhyrningen motsvarar en årskostnad på uppskattningsvis 100 miljoner kronor. Regionens totala kostnad för inhyrning av medarbetare inom hälso- och sjukvården uppgick 2022 till 1175 miljoner kronor.

- Beskedet idag innebär en kraftig minskning av andelen inhyrd bemanning. Det är möjligt genom att vi förstärker samarbetet mellan regionens sjukhus. Det här är nödvändiga förändringar som på sikt kommer ge stora vinster både för våra patienter och medarbetare, säger Caroline Hällsjö Sander, tf produktionsdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, som samordnar regionens arbete med restriktiv inhyrd bemanning inom operation.

- Hyrbemanning är ett sätt att möta tillfälliga arbetstoppar men kan aldrig vara en del av arbetet med att bygga långsiktigt hållbara arbetsplatser. Vi vill minska kostnaderna för inhyrd bemanning och istället investera i våra egna medarbetare och deras arbetsmiljö. För att klara kompetensförsörjningen är det avgörande att behålla och utveckla våra medarbetare, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör i Region Stockholm.

Satsa på regionens egna medarbetare

Ambitionshöjningen i arbetet med att minska andelen inhyrd bemanning handlar ytterst om att satsa på regionens egna medarbetare. Den långsiktiga ambitionen är att fler ska välja regionen som arbetsgivare och att fler ska välja att stanna kvar och vara med och utveckla framtidens hälso- och sjukvård. I budgeten görs en särskild satsning på 223 miljoner kronor för att göra det möjligt för sjuksköterskor att vidareutbildas till specialistsjuksköterskor eller barnmorskor. Ytterligare 100 miljoner satsas på hälsofrämjande arbetsmiljö.

Sedan årsskiftet finns ett nytt ramavtal som omfattar fler leverantörer (från 23 till 97) som ska användas för den inhyrning som fortsatt behöver ske. Det nya ramavtalet innebär en slutpunkt för kostsamma direktupphandlingar.

Kostnad för inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården i Region Stockholm:

År        Inhyrd personal inom hälso- och sjukvården (mkr) 
2022:  1175
2021:  1027
2020:   875    
2019:   795        
2018:   673             

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter