Foto på ortodontiassistent Houda Bahri som står och pratar med besökare på Sacos studentmässa 2022

Många möten med unga på spaning efter sitt framtida yrke

Över 20 000 studenter hittade till Sacos studentmässa i Kista i början av december. Vid Region Stockholms monter var intresset stort och representanter från många av vårdens yrken var på plats för att möta de ungdomar som kan bli framtida kolleger.

De senaste två åren har mässan varit digital på grund av pandemin. Men nu var det alltså dags att möta, guida, vägleda och inspirera intresserade ungdomar på plats och att berätta på vilket sätt Region Stockholm är en hållbar och attraktiv framtida arbetsgivare.

Möter många

På plats vid ett bord i montern de här två dagarna är Houda Bahri. Hon arbetar med tandreglering i rollen ortodontiassistent på Folktandvården Sollentuna. Hon tycker det är viktigt att delta för att visa upp och berätta om tandvårdens yrken.

– Vi behöver massor av folk som vill jobba i tandvården, säger hon.

Vanliga frågor från besökarna handlar om utbildningarnas längd, vilken lön man får och vilken skillnad det är mellan tandsköterska och tandhygienist.

En av de bästa delarna med Houdas jobb är kontakten med människor.

– Gillar man människor kommer man garanterat att trivas inom tandvården. Det är också väldigt varierande yrken med många olika uppgifter.

De senaste två åren har mässan varit digital på grund av pandemin. Men nu var det alltså dags att möta, guida, vägleda och inspirera intresserade ungdomar på plats och att berätta på vilket sätt Region Stockholm är en hållbar och attraktiv framtida arbetsgivare.

Kombinerar intressen

Vid ett annat bord står Eric Pruul Trueman, medicinteknisk ingenjör inom Stockholms läns sjukvårdsområde. Han vill berätta för besökarna om ett meningsfullt yrke som få känner till.

– Vi är något av doldisar, vi finns bakom kulisserna för att reparera och underhålla medicinteknik som används både hemma och på sjukhus. Det kan till exempel handla om livsviktiga dialysapparater och andningsmaskiner.

­De frågor han får handlar mycket om vad en medicinteknisk ingenjör egentligen gör och vad man behöver plugga. Själv visste Eric att han ville hjälpa folk när han skulle välja utbildning. Han sneglade mot fysioterapeut och sjuksköterska. Men han var också väldigt tekniskt intresserad så när han hittade utbildningen till medicinteknisk ingenjör kändes den helt rätt.

– Det var mer matte än jag trodde och lite kämpigt ett tag. Men i slutändan blev det roligt. Jag gifte ihop mina intressen för it och medicin.

Snabb utveckling är roligt

Erik Hedberg är på plats för att berätta om röntgensjuksköterskans yrke. Även för honom är yrkesvalet en skön förening av två intressen – teknik och omvårdnad.

– Röntgensjuksköterska blev verkligen en perfekt kombination för mig.

Här på studentmässan kan Erik passa på att berätta att det är väldigt lätt att få jobb efter utbildningen och att röntgensjuksköterska har ett eget grundprogram och inte är en specialisering. Han vill gärna också förmedla att röntgen är en mycket viktig del i många sjukvårdsförlopp, både inom diagnostik och behandling. 

Arbetsflödet med relativt korta patientmöten är en utmaning och samtidigt belönande när det fungerar, tycker Erik.

– Det finns dessutom alltid något nytt att lära sig. Tekniken utvecklas hela tiden och blir alltmer avancerad, det gör yrket kul.

Förmån att få jobba med hjärtat

Foto på barnmorska Soledad Alrcón på Sacos studentmässa 2022

En grupp elever flockas runt Soledad Alrcón i montern. Hon är barnmorska på Danderyds Sjukhus. 

– Jag älskar mitt jobb och tar också hand om studenter på min arbetsplats. Det finns ett stort behov av barnmorskor och jag vill hjälpa till att hitta mina framtida kollegor, berättar hon.

På studentmässan berättar Soledad för besökarna att det finns gott om jobb och att man räddar liv i sin yrkesroll.

– Dessutom är en barnmorska en person som den födande kvinnan minns hela livet. 

– Jag jobbar med känslor och hjärtat varje dag, det får man inte göra i alla yrken!

Från början ville Soledad bli barnmorska för att hon var så fascinerad av bebisar. 

– Jag var bara 14 år när jag visste vad jag ville bli. Nu har jag lite andra perspektiv. Det finns så många häftiga kvinnor inom förlossningsvården som är mina förebilder och vi är med om magi varje dag. 

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter