Region Stockholms delårsrapport 2022

Prognostiserat resultat för hela året 2022 uppgår i delårsrapporten till 2 146 miljoner kronor, vilket är 2 004 miljoner kronor högre än budget. Det framgår av Region Stockholms delårsrapport för 2022 som behandlas av regionstyrelsen den 25 oktober och av regionfullmäktige den 15 november.

Prognostiserat resultat motsvarar 2,3 procent av de samlade skatteintäkterna. Resultatprognosen förklaras främst av ökade skatteintäkter på 2 875 miljoner kronor.

Ekonomisk utveckling 2022

Region Stockholm redovisar ett resultat per augusti 2022 på 5 245 miljoner kronor, att jämföra med budgeterat resultat för perioden på 807 miljoner kronor. Resultatet beror främst på ökade skatteintäkter och riktade statsbi

Prognostiserat resultat för hela året 2022 uppgår i delårsrapporten till 2 146 miljoner kronor, vilket är 2 004 miljoner kronor högre än budget och motsvarar 2,3 procent av samlade skatteintäkter.

De ekonomiska effekterna av pandemin för åren 2020 och 2021 har fortsatt prägla budgetåret 2022. För året prognostiserar nämnder och bolag att merkostnaderna till följd av covid-19 uppgår till 655 miljoner kronor, samt minskade intäkter till 1 691 miljoner kronor, varav 1 663 miljoner kronor avser kollektivtrafiken. Underskotten hanteras delvis av statsbidrag till kollektivtrafik om 440 miljoner kronor, samt lägre kostnader för regionstyrelsen och koncernfinansiering.

Den positiva resultatprognosen medger en möjlig avsättning till resultatutjämningsreserv (RUR) för 2022. I samband med årsbokslutet fastställs vilket belopp som kan avsättas till RUR.

Kriget i Ukraina: Bistånd från Region Stockholm

Region Stockholm har med anledning av Rysslands invasionskrig mot Ukraina fattat beslut om att ge bistånd till Ukraina i form av medicinsk utrustning och läkemedel samt medicinska skyddshandskar och handsprit. Under året har en central mottagning för hälsoundersökningar för flyktingar från Ukraina upprättats och ett antal civila samt ett antal soldater har vårdats på regionens sjukhus.  Kriget har även lett till brist på varor samt med stigande råvarupriser och ökande inflation som följd.

Hälso- och sjukvård: Covid-19 och vårdskuld som arbetas bort

Årets första åtta månader har liksom åren 2020 och 2021 påverkats av covid-19-pandemin.

Smittspridning och slutenvårdsbehovet har under 2022 liksom de två tidigare pandemiåren varierat över året. Den höga smittspridningen i början av året ledde till att fler patienter vårdades på sjukhus samtidigt som Region Stockholm hade den näst högsta nivån på sjukfrånvaro någonsin, inklusive vård av barn. I slutet på augusti hade läget inom hälso- och sjukvården förbättrats då medarbetare kommit tillbaka efter ledigheten och fler vårdplatser vid akutsjukhusen såväl som inom geriatriken öppnats.

Under första halvåret 2022 har stora delar av den återstående vårdskuld som uppstått under pandemin arbetats bort och Region Stockholm kommer att återgå till den regionala garantin på 30 dagar under tredje kvartalet 2022. Genom extra canceroperationer på kvällar och helger har patienter fått vård och köerna hanterats. Region Stockholms höga kapacitet inom canceroperationer har inneburit att patienter från andra regioner har fått vård i Region Stockholm.

Åttapunktsprogrammet inom förlossningsvården visar efter första månaderna goda resultat med målet 1:1, dvs. en barnmorska per födande i aktiv fas. En uppföljning som genomfördes i början av september visade att antalet födande som fått barnmorskestöd under hela eller nästan hela förlossningens aktiva fas uppgick till över 80 procent. Även samverkan i teamet runt den födande, som också är en del i åttapunkts-programmet, löper på enligt plan.

Kollektivtrafiken efter pandemin

Efter att restriktionerna släpptes har Region Stockholm inlett kommunikationsinsatser för att få tillbaka resenärerna till kollektivtrafiken. Råden att undvika trängsel har ersatts med tips för att underlätta arbetspendling och information om vilka nya biljettalternativ som finns.

Som del i återstartspaketet riktades under sommaren en särskild satsning till unga, genom att 160 000 ungdomar erbjöds kostnadsfria sommarlovskort i syfte att få dem att återvända till kollektivtrafiken efter pandemin. Under sommaren har också breda kampanjer för att resa med betalkort genomförts.

Trafiknämndens arbete med utbyggd tunnelbana fortsätter och upphandlingarna av större berg- och anläggningsentreprenader i projekten inom Stockholmsförhandlingen är genomförda.

Regional utveckling och hållbarhet

Stockholmsregionen är Sveriges tillväxtmotor och en ledande tillväxt-, kultur och kunskapsregion med nästan en tredjedel av Sveriges bruttonationalprodukt.

I årets uppföljning av den regionala utvecklingsplanen RUFS 2050 (RS 2021–0997), som visar hur läget ser ut i Stockholmsregionen år 2021 utifrån fastställa indikatorer, framgår att regionen har ett bra utgångsläge när det gäller forskning och innovation. Stockholmregionen är den mest innovativa regionen i Europa, enligt EU:s Innovation scoreboard 2021, med flera framgångsrika universitet och högskolor. Årets uppföljning hittills visar att antalet köpta laddningsbara bilar i länet fortsätter att öka efter en markant ökning för helåret 2021. Kring bostadsförsörjning och attraktiv livsmiljö har senaste årens bostadsbyggande varit på höga nivåer sett ur ett tjugoårsperspektiv, även om målen i den Regionala utvecklingsplanen ännu inte är uppnådda. Region Stockholm har genom dialoger med ett 40-tal aktörer arbetat med att stärka engagemanget för klimatfrågan och utöka deltagandet i Klimatarena Stockholm.

Bakgrund – Region Stockholms delårsrapport

Region Stockholm ska avge en delårsrapport per den 31 augusti 2022. Delårsrapporten omfattar hela Region Stockholms verksamhet. I rapporten beskrivs väsentliga händelser under perioden januari till och med augusti 2022. Därutöver innehåller delårsrapporten en redovisning av indikatorer som ska följas upp per augusti. Det övergripande ekonomiska resultatet inklusive investeringar samt produktion och konsumtion analyseras. I samband med delårsrapporten genomförs en uppföljning av intern kontroll, produktion samt ekonomiskt resultat för Region Stockholms nämnder och bolag.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera