Vården inom Region Stockholm under sommaren 2022
Sammanfattning
Vårdens medarbetare har under mer än två år arbetat intensivt med att ta hand om patienter med covid-19. Därför har det varit prioriterat att så många som möjligt av de som så önskat skulle få sin sammanhängande sommarsemester.
För att göra det möjligt fokuserar vården under sommarperioden på den akuta vården och annan vård som inte kan vänta. Planerade åtgärder genomförs mestadels under övriga tider på året. Det gör att det behövs färre bemannade vårdplatser under sommarmånaderna och fler av vårdens medarbetare kan få sin semester.
Färre medarbetare och färre bemannade vårdplatser gör att marginalerna inom hälso- och sjukvården är mindre under sommarperioden. Därför har länets chefläkare respektive produktionssamordningsgruppen (med representanter från regionen samt ledningen vid respektive akutsjukhus) haft möte varje vecka för att säkerställa att hela sjukvårdssystemet i länet används så effektivt som möjligt.
Det var särskilt olyckligt att det uppstod en oväntad ökning antalet patienter med covid-19 som behövde vård vid länets sjukhus. Under sommaren 2020 respektive 2021 minskade antalet patienter med covid-19 kraftigt under sommarperioden då vi hade runt 50 inskrivna patienter vid våra sjukhus. Sommaren 2022 hade vi runt 280 patienter inlagda med covid-19 under sommaren. Samtidigt var sjukskrivningstalen bland vårdens medarbetare betydligt högre än normalt under sommaren på grund av hög smittspridning.
Detta ledde till en mycket hög belastning för de som arbetade i vården under sommaren och ofta längre väntetider för patienterna.
Samarbetet mellan olika vårdgivare har varit helt centralt för att kunna ta hand om akutvården och annan vård som inte kan vänta.
Vården i siffror
Vårdplatser vid akutsjukhusen
Under stora delar av sommaren 2022 har antalet bemannade vårdplatser varit på samma nivå som tidigare eller fler jämfört med sommarperioden de föregående åren. Hade inte smittspridningen av covid-19 varit så stor hade sommaren 2022 antagligen varit bättre än normalt för de flesta medarbetare och patienter
Läs mer om vårdplatser:
Vårdplatser i Region Stockholm
Antalet inskrivna inom avancerad sjukvård i hemmet, ASIH
Den avancerade sjukvården i hemmet tar hand om patienter som annars sannolikt hade behövt en vårdplats vid ett sjukhus. Här ser vi en tydlig ökning av antalet patienter som varit inskrivna inom ASIH sommaren 2022 jämfört med tidigare år. Med en avsevärd ökning jämfört med hur det såg ut före pandemin år 2019.
Antalet besök på akutmottagning
Under främst pandemins första år, 2020, var det många som inte sökte sig till länets akutmottagningar antagligen på grund av rädsla för att bli smittade. Sedan har antalet patienter ökat något under 2021 och 2022. Men fortfarande är det långt ifrån de nivåer som fanns före pandemin. Trots lägre nivåer har det stundtals under sommaren varit långa väntetider vid akutsjukhusens akutmottagningar. De 11 närakuterna ofta ger snabbare vård för de flesta patienter.
Att väntetiderna på akutmottagningarna vid akutsjukhusen ofta är längre beror främst för att det till en betydligt större del är patienter, ofta multisjuka, som kräver fler undersökningar innan de kan skrivas ut eller läggas in på en vårdplats.
Läs mer fakta om hälso- och sjukvården i Region Stockholm:
Fakta och statistik om hälso- och sjukvården
Förlossningsvården
Planeringen inför sommaren påbörjades tidigt även detta år. Semesterperiodens förläggning för regionens kliniker samt ersättningar för att flytta semester och ta extrapass var klart i februari. Verksamhetsgruppen har arbetat tätt hela våren och arbetet intensifierades under sommaren i syfte att säkerställa kapacitet inom regionen. En särskild sommar-eskaleringstrappa för varje klinik togs fram med tydliga eskaleringsvägar till regionen chefläkare och produktionssamordning.
Under sommaren har det funnits kapacitet i regionen på minst en klinik och de flesta veckor har minst två kliniker rapporterat att de har kapacitet. Några kliniker har behövt mer avlastning denna sommar och i perioder haft ansträngda lägen under flera veckor och behövt hänvisa till andra kliniker i regionen.
- För perioden januari-augusti var antalet förlossningar 8,3 procent lägre jämfört med samma period 2021. För augusti 2022 minskade antalet förlossningar med 11,9 procent jämfört med 2021.
- Under perioden januari-augusti har 94,5 procent av alla fått föda på den klinik som var deras förstahandsval. Jämfört med 94,8 procent för motsvarande period 2021.
Lärdomar till 2023
Chefläkarna vid de stora vårdgivarna har haft ett utvärderingsmöte och kommit fram till en rad möjliga åtgärder för att vården nästa sommar ska fungera bättre än i år. Bland annat har de lyft fram:
- Samarbetet mellan vårdgivare är centralt. Både när det gäller sjukhusdirektörer, chefläkare, olika avdelningar och specialiteter.
- Fortsätta stärka samarbetet med länets kommuner så att de snabbt kan ta hand om patienter som inte längre behöver sjukhusvård men däremot omhändertagande inom den kommunala omsorgen.
- Tidigt planeringsarbete inför sommaren med god samordning mellan olika vårdgivare.
- Samordningen inom geriatriken har fungerat på ett utmärkt sätt under sommaren och funktionen geriatriksamordnare har varit mycket värdefull.
- Målet är att ytterligare utöka antalet bemannade vårdplatser främst inom akutsjukvården.
- Fortsatt arbete med utökad dagvård där det är möjligt.
- Fortsätta satsa på att ha erfarna chefer på plats i så hög utsträckning som möjligt under sommaren.
- Utreda möjligheterna för att hitta nya former för en ökad flexibilitet under sommaren ifall ett oväntat ökat sjukvårdsbehov uppstår.
- Ännu tydligare vägleda patienterna att söka vård inom rätt vårdform genom 1177 och andra insatser.
- Se över möjligheter till extra geriatrikplatser hos vårdgivare som till exempel också utför specialiserad palliativ slutenvård.
- Öka kapaciteten ytterligare på sjukvårdstransporter så att patienter som ska få komma till en annan vårdgivare gör det så snart som möjligt.
- Överväga utökad rapportering om läget i sjukvården till medier och andra som kan förmedla läget till länets invånare och bidra till att fler söker sjukvård på ett korrekt sätt.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
HPV självprovtagning för kvinnor födda 1947–1952 startar i januari
Med start i januari kommer kvinnor födda 1947-1952 att erbjudas ett självprovtagningskit för att upptäcka HPV.Fler behöver vaccinera sig mot covid-19 och influensa
Spridningen av influensa och covid-19 ökar. Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom.20 år sedan tsunamin – så har Region Stockholms krisstöd utvecklats
Tsunamin julen 2004 innebar en stor prövning för den regionala beredskapen.