Nya psykologmottagningar för blivande föräldrar och de yngsta barnen

Den första september startar sex så kallade Malinamottagningar i Region Stockholm. Här finns möjlighet för barn upp till fem år och deras föräldrar att vid behov träffa psykologer. Mottagningarna är en del i den utveckling av vården för barn och ungas psykiska ohälsa som just nu pågår i länet.

På mottagningarna finns psykologer med särskild kompetens att utreda och behandla de yngsta barnen samt att stötta blivande föräldrar som känner stark oro eller osäkerhet kring föräldraskapet. Mottagningen ger korta avgränsade stödinsatser och bedömer om barnet eller föräldern behöver remiss till den specialiserade vården. 

Vårdutbudet för de yngsta barnen har hittills varit ojämnt fördelat över länet och uppdelat på flera vårdgivare. Yrkeskompetensen har funnits men inte varit samlad eller inriktad på de yngsta barnens psykiska förutsättningar i tillräcklig utsträckning.

- Malinamottagningarna förstärker det stöd som barn och föräldrar får inom mödra- och barnhälsovården. Tidig upptäckt och stöd vid psykisk ohälsa minskar risken för allvarliga problem senare under uppväxten. De sex mottagningar vi startar idag ger därför stora vinster både för barnen och för utvecklingen av vården, säger Christoffer Bernsköld, avdelningschef för närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Vill du veta hur du kommer i kontakt med en Malinamottagning?

Läs mer på 1177.se

Fakta Malinamottagningar:

  • Startar verksamhet på sex ställen i länet. 
  • Tre mottagningar drivs av Rädda Barnen Vård och omsorg AB, tre av Alva Barnklinik AB.

Ansvarsområden:

  • Malinamottagningen Rädda Barnen i Bromma. Ansvarsområde: Bromma, Ekerö, Hässelby-Vällingby, Kungsholmen, Norrmalm
  • Malinamottagningen Capio Alva på Östermalm. Ansvarsområde: Danderyd, Lidingö, Täby, Vallentuna, Vaxholm, Östermalm, Österåker.
  • Malinamottagningen Rädda Barnen i Solna. Ansvarsområde: Solna, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta, Sigtuna, Järfälla, Sollentuna, Sundbyberg, Upplands Väsby, Upplands-Bro
  • Malinamottagningen Capio Alva på Södermalm. Ansvarsområde: Södermalm, Haninge, Nacka, Nynäshamn, Tyresö, Värmdö
  • Malinamottagningen Rädda Barnen i Enskede. Ansvarsområde: Farsta, Skarpnäck, Enskede-Årsta-Vantör, Hägersten-Älvsjö, Skärholmen
  • Malinamottagningen Capio Alva i Huddinge. Ansvarsområde: Botkyrka, Huddinge, Nykvarn, Salem, Södertälje

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter