Konstnären Ulla Wiggens verk visas på Gärdet

En av årets mest omtalade konstnärer ställer ut på Gärdets tunnelbanestation - så görs konsten tillgänglig för alla.

Ulla Wiggen är internationellt uppmärksammad med flera utställningar och sin medverkan 2022 i den 59:e Venedigbiennalen där bland annat målningen ”Radar” (1968) som ägs av Region Stockholm ställs ut i huvudpaviljongen. ”Radar” är en av tjugo målningar som nu kommer visas på Gärdet.

Wiggen har med sin mångåriga produktion gjort stort avtryck på svensk konsthistoria. Hon var banbrytande på 60- och 70-talet med sina elektronikmålningar, är ständigt aktuell, och fortsätter med sin nuvarande serie av Iris-målningar att hitta nya sätt att arbeta med sitt måleri.

- Genom Konstväxlingar vill vi visa en mångfald av konstnärliga uttryck från både etablerade och mer okända konstnärer. Ulla är ett av våra stora namn inom konsten och det är roligt att hennes verk nu visas för en bred allmänhet som rör sig i Stockholms tunnelbana och där många kanske inte sett hennes måleri tidigare, säger Elisabeth Wengström, konstchef i Region Stockholm.

Det är inte första gången som Ulla Wiggens målningar visas i tunnelbanan. 1975 invigdes gången mellan de båda City-stationerna och där visades ett 30-tal målningar under perioden 1975-1984 av konstnärerna Jan Håfström, Olle Kåks, Ola Billgren och Ulla Wiggen. Efter stölder och vandalisering av målningarna togs utställningen ned, men idag kan man se tre av Ulla Wiggens verk från tunnelbaneutställningen på det nyöppnade Spårvägsmuseet.

Om utställningen Då och Nu

Utställningen på Gärdet installeras i början på oktober. "Då och Nu" tar oss på en 60-årig tidsresa genom Wiggens bildvärld med både inre och yttre landskap, lika delar fantasi som verklighet. Den gemensamma nämnaren är konstnärens förundran över hur saker är konstruerade och påverkar varandra. På Gärdets tunnelbanestation kommer 20 reproduktioner av Wiggens målningar presenteras i ett urval från hennes samlade produktion.

- Jag är glad över att kunna få visa mina målningar på en sådan offentlig plats som tunnelbanan på ett sätt som de inte riktigt visats förut. Målningarna blandas med varandra, både motivmässigt och tidsmässigt, och speglar hela mitt konstnärskap, säger Ulla Wiggen.

Det tidiga måleriet är helt inriktat på insidan av elektroniska apparater som konstnären fått, inbjudits att fotografera av, eller sett bilder på i facktidskrifter. Wiggen satte ofta samman komponenter till imaginära maskiner, som för en lekman såg trovärdiga ut i sin detaljrikedom. De skulle gått att bygga, men inte fungera till något.

Elektronikmålningarna följdes av en period under 70-talet med målningar av människor, himmel och hav och även av beställda porträtt. Ulla återvände till konsten under 2010-talet efter ett längre uppehåll då hon helt ägnade sig åt sin praktik som psykoterapeut. En serie verk föreställande kroppens inre ledde så småningom fram till de Iris-målningar som hon arbetar med idag. Efter att under hela sitt konstnärskap arbetat med att noggrant iaktta ansikten, små tekniska detaljer och av kroppens uppbyggnad, är nu själva ögat och blicken fokus för Wiggen.

- Utställningen på Gärdet visar verkligen på Konstväxlingarnas möjligheter att dels tillgängliggöra samtidskonst för Stockholmare och tunnelbanans resenärer men också hur flexibelt formatet är. Samtidigt som målningar visas i Venedig på huvudpaviljongen kan vi visa jättefina specialframtagna reproduktioner av dom här i tunnelbanan. Det blir bokstavligen en resa i tid och rum, säger Ulrika Lublin, projektledare för Konstväxlingar.

Ulla Wiggens utställning "Då och Nu" kommer att visas under ett år.

Se all konst i kollektivtrafiken

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter