8 juli: Tredje rapporten om sommarens vård

Vid veckans chefläkarmöte rapporteras om en vecka som inleddes med särskilt hög belastning på flera av länets akutmottagningar. Nu på fredagen är beläggningen fortsatt hög, men läget stabilt. Ökningen av antalet patienter med covid-19 bidrar till den höga beläggningen.

Veckans chefläkarmöte 

Varje torsdag har regionens chefläkare och chefläkarna från alla de större vårdgivarna ett möte för att beskriva läget och se över samarbetet inom hela hälso- och sjukvårdssystemet. Som planerat minskar nu antalet bemannade vårdplatser i takt med att vården fokuserar på akut vård som inte kan vänta.

- Den höga beläggningen vid akutsjukhusen gör det ännu viktigare att ringa 1177 för att få råd om när och var du bäst kan få vård för dina symtom. Även om väntetiderna på 1177 på telefon ibland är längre än vanligt så är det oftast bättre att vänta på deras rekommendation än att söka akutvård och hoppas att det är rätt vårdgivare, säger chefläkare Johan Bratt. 

Smittan finns kvar 

Tisdagens covid-rapport visade på en fortsatt ökning av antalet patienter med covid-19 som vårdades vid något av länets sjukhus.

- Pandemin är inte över och smittan finns i allra högsta grad kvar i samhället och i sjukvården. Det är bekymmersamt för alla de som drabbas av allvarlig sjukdom och deras närstående. Det ökar också kraven på fler bemannade vårdplatser i länet. Vaccinationerna ger fortfarande det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom av covid-19. Det finns möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt med de doser som du erbjuds och all information hittar du på 1177.se, säger Johan Bratt.   

Vårdplatsläget 

Nu fortsätter den planerade minskningen av antalet disponibla vårdplatser för att vårdens medarbetare ska kunna ha sommarsemester. Under vecka 27 var det totala antalet disponibla vårdplatser 2 346. Det är en minskning med 154 bemannade vårdplatser jämfört med föregående vecka. En disponibel vårdplats är en vårdplats med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö. 

Inom den geriatriska vården fanns det i onsdags 849 disponibla vårdplatser att jämföra med 895 platser föregående vecka.  

Den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) har genomsnittligt under juni i år haft 3 079 patienter inskrivna jämfört med 2 973 för juni förra året. Det är ytterligare 106 patienter som annars sannolikt hade behövt en vårdplats vid akutsjukhus eller geriatrik.  

Sommaren 2022 i olika delar av vården

1177 på telefon 

1177 på telefon är som vanligt tillsammans med vårdcentralerna första kontakten till vården. Stundtals uppstår väntetid till 1177 på telefon. Stanna då kvar i telefon och vänta på rådgivning om hur, var och när du får vård för just dina symtom. Du kan också läsa och få bra information på 1177.se  

Vårdcentralerna 

Här kommer de flesta invånare att få sin vård. De som behöver undersökas fysiskt kommer dit och träffar läkare eller så tas patienterna emot via videobesök. Här tas patienter i alla åldrar emot, både med kroniska och nytillkomna sjukdomar. Alla 200 vårdcentraler har öppet som vanligt men fokus ligger nu på de mer akuta tillstånden. 

Närakuter 

1177 på telefon kan ge dig råd om närakuten är den bästa vårdformen för dig. Närakuterna kommer att ha öppet som vanligt under sommaren och kommer ta emot patienter med akuta sjukdomar och skador som inte behöver akutsjukhusets resurser men inte heller kan vänta tills vårdcentralen kan ta hand dig. Närakuterna kan ta hand om många sjukdomstillstånd och har i regel kortare väntetider än akutsjukhusens akutmottagningar.  

Akutsjukhusen 

Omställning sker nu för att i ökande grad fokusera på den akuta vården och annan vård som inte kan vänta. Vid akutmottagningarna kan det bli längre väntetider än vanligt. Patienterna prioriteras som vanligt efter medicinska bedömningar och de som har störst behov får vård först. Vi ber att den som är akut sjuk, och närstående, visar extra tålamod och respekt för att det kan ta tid för att andra har ännu större medicinska behov och visar förtroende för att vårdens medarbetare gör sitt yttersta för att ta hand om alla patienter så snart de kan. 

Geriatrisk vård 

Den specialiserade vården för de äldre har fler platser öppna än förra året. Här vårdas många sköra patienter under kortare eller längre tid. 

Förlossningsvård 

Sommaren är den tid på året då det föds flest barn, samtidigt som även medarbetarna i förlossningsvården behöver få sommarsemester. I år förväntas färre förlossningar än tidigare år och målet är att så många som möjligt ska få sin förlossning vid den förlossningsklinik som är deras förstahandsval. Arbetet med att bemanna planerade pass inom förlossningsvården pågår löpande.

Så här långt i år har det fötts ungefär sju procent färre barn jämfört med 2021. 

Under föregående vecka föddes 526 barn, varav cirka 92 procent på den klinik som föräldrarna valt i förväg. Fem förlossningar skedde i ett närliggande län och Region Stockholm utförde tre förlossningar på uppdrag av andra regioner. 

Psykiatrisk vård 

Den psykiatriska vården har öppet i stort sett som vanligt och tar emot de patienter som behöver vård. 

Ambulanssjukvård

Det finns många typer av ambulanser som alla arbetar nära tillsammans för att transportera de patienter som behöver att komma till sjukhus. Under sommaren har vi extra passningstid för ambulanshelikoptrarna eftersom många invånare finns i skärgårdsmiljön under sommaren där den vanliga ambulansen har svårt att ta sig fram.  

Samarbete med länets kommuner 

Det sker ett nära samarbete med kommunerna i länet, vilket är särskilt viktigt under sommaren. Patienter som är färdigvårdade men behöver stöd i hemmet eller särskilt boende kan därmed få det så fort som möjligt.

Så här rapporterar vi under sommaren 2022

Precis som tidigare somrar kommer läget i vården redovisas på fredagar. På tisdagar kommer vi rapportera om det aktuella covid-19 läget.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter