1 juli: Andra rapporten om sommarens vård

Vid veckans chefläkarmöte rapporteras ett ansträngt men stabilt läge vid länets akutsjukhus. För de som söker vård vid akutsjukhusens akutmottagningar innebär det att patienter som inte bedöms ha hög medicinsk prioritet kan få längre väntetider än normalt.

Veckans chefläkarmöte

Varje torsdag har chefläkarna centralt och chefläkarna från alla de större vårdgivarna ett möte för att beskriva läget och se över samarbetet inom hela hälso- och sjukvårdssystemet.

Antalet bemannade vårdplatser minskar nu i takt med att vården fokuserar på den akuta och nödvändiga vården.

- Alla patienter som behöver akut och nödvändig sjukvård kommer att få det. Men för de med lägre medicinsk prioritet kan det ibland innebära längre väntetider. Det här är ett exempel med svårigheten att både bemanna sommarvården och samtidigt erbjuda vårdens medarbetare en välförtjänt semester. Du som behöver akut vård som inte är livshotande bör ringa 1177 för att få råd om när och var du bäst kan få vård för dina symtom. Även om väntetiderna på 1177 på telefon ibland är långa är det oftast bättre att vänta på deras rekommendation än att åka på chans till det du tror är rätt vårdgivare, säger chefläkare Patrik Söderberg.

Smittan finns kvar

Tisdagens covid-rapport visade på en ökning av antalet patienter med covid-19 som vårdades vid något av länets sjukhus. Dessutom finns det ytterligare signaler som tyder på ökad smittspridning i länet.

- Pandemin är inte över och smittan finns i allra högsta grad kvar i samhället. Vaccinationerna ger fortfarande det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom av covid-19. Det finns möjlighet att vaccinera sig kostnadsfritt med de doser som du erbjuds och all information hittar du på 1177.se, säger Patrik Söderberg.

- Jag förstår att många nu vill umgås nära igen och kanske ses på grillkvällar med goda vänner. Men känner du dig det minsta sjuk eller hängig är det viktigt att du stannar hemma och träffar så få personer som möjligt, säger Patrik Söderberg.

Vårdplatsläget

Nu fortsätter minskningen av antalet disponibla vårdplatser. Under vecka 26 var det totala antalet disponibla vårdplatser 2 500. Det är en minskning med 260 bemannade vårdplatser

jämfört med föregående vecka. En disponibel vårdplats är en vårdplats med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Inom den geriatriska vården fanns det i onsdags 895 disponibla vårdplatser att jämföra med 923 platser föregående vecka.

Den avancerade sjukvården i hemmet (ASIH) har genomsnittligt under maj i år haft 3 098 patienter inskrivna jämfört med 3 032 förra året. Det är ytterligare 66 patienter som annars sannolikt hade behövt en vårdplats vid akutsjukhus eller geriatrik.

Sommaren 2022 i olika delar av vården

1177 på telefon

Kommer som vanligt tillsammans med husläkarmottagningarna främst vara första kontakten till vården. Stundtals uppstår väntetid till 1177 på telefon. Stanna då kvar och vänta på rådgivning om hur, var och när du får vård för just dina symtom.

Vårdcentralerna

Här kommer de flesta invånare att få sin vård varje vecka. De som behöver undersökas fysiskt kommer dit och träffar läkare men när det går tas patienterna emot via videobesök för att undvika risk för smittspridning. Här tas patienter i alla åldrar emot, både med kroniska och nytillkomna sjukdomar. Alla 200 vårdcentraler har öppet som vanligt men fokus ligger nu på de mest akuta tillstånden.

Närakuter

1177 på telefon kan ge dig råd om närakuten är den bästa vårdformen för dig. Närakuterna kommer att ha öppet som vanligt och kommer ta emot patienter med akuta sjukdomar och skador som inte kan vänta tills vårdcentralen kan ta hand dig men inte behöver akutsjukhusets resurser. Närakuterna kan ta hand om många sjukdomstillstånd och har i regel kortare väntetider än akutsjukhusens akutmottagningar.

Akutsjukhusen

Omställning sker nu för att i ökande grad fokusera på den akuta och nödvändiga vården. Vid akutmottagningarna kan det bli längre väntetider än vanligt. Patienterna prioriteras som vanligt efter medicinska bedömningar och de som har störst behov får vård först. Vi ber att den som är akut sjuk, och närstående, visar extra tålamod och respekt för att det kan ta tid för att andra har ännu större medicinska behov och visar förtroende för att vårdens medarbetare gör sitt yttersta för att ta hand om alla patienter.

Geriatrisk vård

Den specialiserade vården för de äldre har fler platser öppna än förra året. Här vårdas många sköra patienter under kortare eller längre tid.

Psykiatrisk vård

Den psykiatriska vården har öppet i stort sett som vanligt och tar emot de patienter som behöver vård.

Ambulanssjukvård

Det finns många typer av ambulanser som alla arbetar nära tillsammans för att transportera de patienter som behöver att komma till sjukhus. Under sommaren har vi extra passningstid för ambulanshelikoptrarna eftersom många invånare finns i skärgårdsmiljön under sommaren där den vanliga ambulansen har svårt att ta sig fram.

Samarbete med länets kommuner

Även det nära samarbetet med kommunerna är viktigt under sommaren så att de patienter som är färdigvårdade men behöver stöd i hemmet eller särskilt boende kan få det så fort som möjligt.

Så här rapporterar vi under sommaren 2022

Precis som tidigare somrar kommer läget i vården redovisas på fredagar och på tisdagar kommer vi rapportera om det aktuella covid-19 läget.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter