Prioriterings-och dirigeringstjänsten tas över i egen regi 2024

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade vid sitt sammanträde den 14 juni att den regionala prioriterings- och dirigeringstjänsten tas över i egen regi från och med den 1 november 2024. Avtalet med SOS Alarm AB förnyades för ytterligare två år och kvarstår under genomförandeperioden.

Region Stockholm har idag ett regionalt upphandlat avtal med SOS Alarm Sverige AB som har uppdraget att tillhandahålla hela larmhanteringen: från inkommande vårdärenden, bedömningar och prioriteringar till att larma ut resurser som ambulanser och läkarbilar. Hälso- och sjukvårdsförvaltningen kommer att ta fram en tidsplan och modell för ett stegvis organisationsövertagande av prioriterings- och dirigeringstjänsten, det vill säga den del av larmhanteringen som avgör hur vården hanterar ett ärende. Beslutet är en del i utformandet av framtidsplanen för den prehospitala vården för 2026–2034. Med den prehospitala vården avses exempelvis ambulanser och sjuktransporter. Prehospital vård är en förutsättning för att erbjuda en säker vård för länets invånare. Verksamheten består av team av ambulanssjukvårdare, specialistsjuksköterskor och läkare som bedömer, vårdar, transporterar och hänvisar nästan 340 000 uppdrag per år. 

En sammanhållen vårdkedja

Syftet med övergången till egen regi är att möjliggöra en sammanhållen vårdkedja där det säkerställs att personalen är placerad i Stockholm och har god kunskap om regionens vårdsystem, infrastruktur och lokaler. Det ger möjlighet till ökad samverkan mellan prehospital vård och andra vårdgivare, i enlighet med inriktningen för en god och nära vård.

Samarbete för en trygg och stabil övergång

Den regionala prioritering- och dirigeringstjänsten kan komma att organiseras på liknande sätt som hos polismyndigheten och kommunala räddningstjänsten med tydlig linjeorganisation med tillhörande mandat, vilket anses underlätta samverkan vid gemensamma uppdrag.

SOS Alarm har länge varit Sveriges enda leverantör av larmhantering av vårdärenden via det statliga nödnumret 112. Beslutet om att driva verksamheten i egen regi innebär ett fortsatt nära samarbete med SOS Alarm AB för att säkerställa en trygg och stabil övergång.

Tjänsteutlåtande HSN 2022-0551 Organisationsövertagande av prioriterings- och dirigeringstjänsten till egen regi

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter