Region Stockholms månadsrapport för april, 2022

Region Stockholm har fortsatt en stabil ekonomi som avspeglas i de resultat som koncernen har lämnat för åren 2019-2021 och för helåret 2022 prognostiseras ett resultat på 1 487 miljoner kronor, vilket är 1 346 miljoner kronor högre än budget. Region Stockholm redovisar ett resultat på 1 677 miljoner kronor per april 2022, vilket är 1 929 miljoner kronor högre jämfört med budget. Det framgår av Region Stockholms månadsrapport per april 2022.

Prognosen är i linje med god ekonomisk hushållning 

Region Stockholm har fortsatt en stabil ekonomi som avspeglas i de resultat som koncernen har lämnat för åren 2019-2021 och för helåret 2022 prognostiseras ett resultat på 1 487 miljoner kronor, vilket är 1 346 miljoner kronor högre än budget. Det motsvarar 1,6 procent av de samlade skatteintäkterna vilket är i linje med SKR:s rekommendation om god ekonomisk hushållning. Bakgrunden till prognosen är ökade skatteintäkter, ökade generella statsbidrag och utjämning med sammanlagt 1 988 miljoner kronor samt extra satsningar för att stärka hälso- och sjukvården på -500 miljoner kronor. 

Regionfullmäktige föreslås besluta om att ersätta nämnder och bolag för de merkostnader som uppstått till följd av covid-19 under perioden januari till och med april med 520 miljoner kronor, samt en satsning på personalfrämjande åtgärder och stärkt hälsa för anställda inom vården med 219 miljoner kronor. Beslutet tas i maj 2022 och inarbetas därefter i nämnder och bolags prognoser.

Resultat efter årets första fyra månader

Region Stockholm redovisar ett resultat på 1 677 miljoner kronor per april 2022, vilket är 1 929 miljoner kronor högre jämfört med budget. Pandemin har fortsatt att påverka regionens resultat under årets första månader med ökade kostnader inom vården och minskade intäkter inom kollektivtrafiken. Inom vården har regionen erhållit utökade statsbidrag för provtagning och vaccination som väntas minska under årets andra hälft. 

Det positiva resultatet beror till stor del på periodiseringseffekter men också på högre skatteintäkter och de ökade statsbidragen för provtagning och vaccination. De överstiger budget med närmare 1 400 miljoner kronor i perioden. 

Flera periodiseringseffekter finns i det redovisade resultatet för april. Färdtjänstverksamheten har inte nått upp till normal volym på grund av lägre efterfrågan. Pandemin har också påverkat resandet i kollektivtrafiken som minskat och biljettintäkterna ligger efter fyra månader 645 miljoner kronor under budget vilket redan nu överstiger de statliga bidrag som avsatts för kompensation till kollektivtrafiken för hela 2022. Under inledningen av året har också ett antal fastighetsförsäljningar genomförts som genererat positiva engångseffekter i form av reavinster på närmare 150 miljoner kronor. 

Bedömningen är att de positiva engångseffekterna avtar successivt under året i samband med att ordinarie verksamhetsvolymer återkommer inom både vård och trafik samt att investeringarna tar fart. Stockholm har landets kortaste vårdköer men det finns ändock ett uppbyggt vårdbehov kopplat till planerad vård som fått anstå för akut vård under pandemins påverkan. 

Planerade investeringar har senarelagts för att kunna fokusera på den operativa verksamheten under pandemins fjärde våg. Det innebär att investeringsutgifterna inte riktigt uppnår planerad nivå. De ligger på en upparbetningsgrad på 19 procent mot årlig totalbudget på 17 917 miljoner kronor.​

Den samlade prognosen för investeringar visar på 15 920 miljoner kronor, vilket är 1 997 miljoner kronor lägre än budget med en upparbetningsgrad på 89 procent. Osäkerheter finns rörande leveranser av och material- och komponenter på marknaden samt omvärldsläge vilket innebär att det kan bli ett lägre utfall.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter