Nytt programkontor för life science i Region Stockholm
Efter ett beslut i regionstyrelsen avsätts 10 miljoner kronor för att stärka det innovationsfrämjande arbetet inom Region Stockholm år 2022. Ett programkontor för life science inrättas som kommer att ledas av en programkoordinator, Martin Tegnér. Han är idag ansvarig för arbetet med utvecklad krisberedskap från pandemin.
Stockholmsregionen ska fortsatt vara en region som attraherar världsledande forskare och företag och når målet om att bli en av världens fem ledande Life Science-regioner. Därmed bidrar Stockholmsregionen också till hela Sveriges utveckling för att med hjälp av forskning rädda liv i framtiden, bota i idag obotliga sjukdomar och ge grund för fler jobb och tillväxt. En avgörande faktor är att säkerställa fungerande förutsättningar för forskning, innovation och företagsutveckling.
Det nya kontoret ska initialt fokusera på life science för att sedan utökas och hantera samtliga fyra inriktningsområden för smart specialisering:
- Life science, vård och hälsa
- IKT, informations- och kommunikationsteknik och digitalisering
- Industriell omställning genom hållbar produktion
- Klimat- och miljösatsningar för hållbar stadsutveckling
Koordinator och ansvarig för det nya Life Science-kontoret blir Martin Tegnér som utsetts av regiondirektören Carina Lundberg Uudelepp. Martin Tegnér är idag förändringsledare i regionledningskontoret för att ta tillvara på erfarenheter och lärdomar från pandemin. Han är till vardags Operativ chef för Hjärta, Kärl och Neuro på Karolinska Universitetssjukhuset. Martin Tegnér har bland annat verkat som en av två chefer för Region Stockholm Command Center på Karolinska Universitetssjukhuset och ansvarade för att på endast några veckor säkra tillgången på skyddsutrustning för Region Stockholm när covidpandemin bröt ut våren 2020.
– Det känns fantastiskt kul att få vara en del av framtidens hälso- och sjukvård där Life Science spelar en viktig roll i forskningen för att rädda liv och bota sjukdomar som idag är obotliga. Detta är en otroligt viktig satsning inte bara för stockholmarna utan för alla svenskar, säger Martin Tegnér.
Medel för att stärka det innovationsfrämjande arbetet i
Stockholm
Läs mer i Region Stockholms strategier:
En strategi för världsledande forskning, utbildning och utveckling
Regional näringslivs- och tillväxtstrategi
Fakta om life science
Life science är en tvärvetenskaplig forskningsgren som ägnar sig åt studiet av biologiskt liv samt inre och yttre förutsättningar för fortsatt liv.
Life science har det centrala syftet att förhöja människans livskvalitet och välbefinnande. Begreppet inkluderar såväl biomedicin, läkemedel humaniora som ny teknologi.
Life science-sektorn omfattar de företag, universitet och högskolor, patientorganisationer samt offentliga aktörer på kommunal, regional och statlig nivå, som genom sin verksamhet bidrar till att främja människors hälsa.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Budget 2025: Antalet kliniska prövningar ska öka
Region Stockholm ska arbeta för att öka antalet kliniska prövningar och för att mer forskning ska genomföras inom primärvården.Nationella patientdagen och Tillsammanspriset den 7 november
Du är välkommen att följa livesändningen med tema ”Den unga patienten som medskapare i vården - Hur säkerställer vi barnperspektivet och patientsäkerheten?”Tyst, snabb och miljövänlig resa med elektrisk bärplansbåt i Stockholms kollektivtrafik
Från den 29 oktober och fram till augusti 2025 provkör regionen världens första elektriska bärplansbåt i linjetrafik, mellan Ekerö och Klara Mälarstrand.