Region Stockholm medverkar i Digital Futures

Det nya samarbetet inom Digital Futures ger Region Stockholm en plattform att utveckla digitala lösningar i samverkan med externa partners. Det bidrar till förbättringar för hälso- och sjukvården i länet och utvecklar Stockholmsregionen som en attraktiv region för forskning, helt i linje med Region Stockholms forskningsstrategi. Genom att medverka stärks även samarbetet med Stockholms stad, universiteten och näringslivet i Stockholm.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera
Foto på flera av personerna som deltog på Digital futures. Personerna står uppradade och ler in i kameran.
Anna Kiefer, Chief Operating Officer Digital Futures, Karl H Johansson, föreståndare Digital Futures, Magnus Frodigh, VP and Head of Research, Ericsson, Alexandra Göransson, biträdande stadsdirektör Stockholms stad, Johan Ragnevad, Senior Manager Technology Strategy at Connected Systems, Scania R&D, Clara Hellner, Direktör Forskning och Innovation Region Stockholm, Lars Jonson, VP and Business Development Director, Skanska och Mikael Östling, prorektor KTH och ordförande i styrgruppen för Digital Futures partnerprogram.

För att förverkliga Region Stockholms högt ställda målsättningar inom forskning, digitalisering och utveckling är samverkan och samarbete med andra aktörer i länet av stor vikt. Partnerskap mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv ger regionen bättre möjligheter att finna nya lösningar på sina utmaningar.

Digital Futures är ett tvärvetenskapligt forskningscenter med Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Research Institutes of Sweden, RISE. I samarbetet utforskar och utvecklar man digital teknik som har stor samhällelig betydelse. Region Stockholm godkände genom beslut i regionstyrelsen i november 2021 att ansluta till Digital Futures.

Den 21 april lanserades ett särskilt partnerskap av intressenter - Industrial and Societal Partnership Program (ISPP) – definieras kriterier som utarbetas utifrån behoven i offentlig sektor där Region Stockholm medverkar tillsammans med Stockholms stad, Ericsson, Scania och Skanska.

Region Stockholm är med och finansierar två innovativa projekt inom samarbetet. Ett projekt handlar om rehabilitering efter postcovid, som görs digitalt och utvecklas i samarbete med Danderyds sjukhus. Det andra projektet handlar om möjligheten att digitalisera rehabilitering av patienter genom att följa rörelsemönster via en app, exempelvis patienter som rehabiliteras efter att ha drabbats av stroke. Samverkan sker även där med rehabiliteringskliniken vid Danderyds sjukhus.

Forskningsdirektör Clara Hellner vid Region Stockholm medverkade i en panel under lanseringen där hon beskrev varför Region Stockholm är med i Digital Futures.

- Vi är mitt i digitaliseringen. Den satsning som skapats med Digital Futures ger möjligheter till projekt som bidrar till att Region Stockholm förblir världsledande inom innovation och digitalisering. Vi har en stor utmaning i att rekrytera och behålla personal och de olika digitala system som vi har idag är ofta en stressfaktor för medarbetare inom hälso- och sjukvården. Vi behöver kompetens och perspektiv från Digital Futures i det här viktiga arbetet att lösa våra problem och utmaningar. Idag innebär digitalisering att man ibland måste dubbelregistrera data i olika plattformar. Vi måste bygga våra system så vi kan använda all den data som vi har nu och samtidigt veta att det fungerar om 5 eller 10 år. Det här är investeringar som vi gör långsiktigt, säger Clara Hellner, forskningsdirektör i Region Stockholm under lanseringen på KTH.

Region Stockholm har tidigare varit part i Digital Demo Stockholm som nu är förlagd till Digital Futures. Skillnaden med det tidigare partnerskapet och Digital Futures är möjligheten för Region Stockholm att tydligt positionera Stockholmsregionen internationellt som en utvecklingsregion genom finansiering av mer omfattande projekt.

- Med målsättningen att bli en av Europas största forskningsmiljöer för tvärvetenskaplig forskning om framtidens digitalisering medför Digital Futures en stor potential för Stockholmsregionen. Genom finansiering av större projekt kan vi tydligt positionera Stockholmsregionen internationellt. Vikten av bland annat bred kompetens betonas dessutom i Region Stockholms forsknings-, utbildnings och utvecklingsstrategi, säger Clara Hellner.

Fakta och bakgrund: Region Stockholm som part i Digital Futures

Region Stockholm har tidigare varit part i Digital Demo Stockholm som nu är förlagd till centrumbildningen Digital Futures. Digital Futures arbetsmetodik är densamma som i Digital Demo Stockholm, dvs. att universitet och näringsliv tillsammans med medverkande parter från offentlig sektor tar fram innovativa digitala lösningar utifrån behovsägarnas, dvs. Stockholms stads och Region Stockholms behov.

Digital Demo Stockholm, DDS, startades 2015 av KTH, Ericsson, Skanska, Scania, ABB och Vattenfall, samt Stockholms stad och Region Stockholm. Därefter har Telia, Stockholms universitet och Karolinska Institutet anslutit sig. Följande områden är prioriterade DDS-områden sedan 2019:

  • Framtidens kommunikations- och logistiksystem – Smarta ekosystem för kommunikation och transporter
  • Vård och omsorg – Platsoberoende vård och omsorg
  • Klimat och miljö – Klimatpositiv utveckling

Region Stockholm godkände genom beslut i regionstyrelsen i november 2021 att ingå som anslutande part i centrumbildningen Digital Futures. Avgiften för partnerskap i Industrial and Societal Partnership Programme är 500 000 kr per år. Avgifter används för att stimulera ökad forskning, innovation och upphandling och ska redovisas per år.

Medel för att ansluta till Digital Futures beslutades av regionstyrelsen och deltagande beslutas årligen i samband med att FoUU-budgeten godkänns.

Digital Futures inrättades gemensamt år 2020 av Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet och Research Institutes of Sweden, RISE baserat på betydande långsiktigt stöd till ett strategiskt forskningsområde från den svenska regeringen. Digital Futures vision är att forma ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart samhälle genom digital transformation.

Tillsammans med aktörer inom offentlig och privat sektor tar forskare upp samhälls­ut­ma­ningar med innovativa digitala lösningar, såsom framtidens kommunikations- och logistik­system, platsoberoende sjukvård, klimatpositiv utveckling, digital infrastruktur och cybersäkerhet.

Digital Futures etablerar nu ett ekosystem av intressenter kallat Industrial and Societal Partnership Program (ISPP) som välkomnar Stockholms stad Region StockholmEricssonScania och Skanska som nya partners.

Region Stockholms är med och finansierar två projekt som finns mer att läsa om här:

Deep Camera-Based Movement Analysis for Remote Rehabilitation and Physical Therapy(öppnas i nytt fönster)

System support for online rehabilitation of Covid-19 patients

Fler nyheter