Vardagsbilder under pandemin blir del av museisamling

Onsdag 16 mars 2022 publicerar Stockholms läns museum bildinsamlingen #icoronatider.

Länets invånare dokumenterade livet under pandemin

#icoronatider är ett urval av alla de bilder och berättelser som kommit in till stockholms läns museum sedan i mars 2020. Bland de som bidragit finns gymnasieungdomar, hemarbetare, vårdpersonal och personer som bor på särskilt boende. Bilderna finns nu tillgängliga för alla.

#icoronatider hos Stockholms läns museum

Det är exakt två år sedan som Folkhälsomyndigheten rekommenderade alla att jobba hemifrån om det var möjligt. Samtidigt fick sjukvårdspersonalen en extremt tuff arbetsbörda genom den hårda belastningen på landets intensivvårdsavdelningar. Många arbetsgrupper fortsätte att arbeta med risk för att själva bli smittade. Många insåg snabbt att detta var en unik händelse och länsmuseet beslutade att dokumentera den för framtiden. Därför började insamling av bilder, berättelser och dagböcker från pandemin. Det ingen visste då, var hur omfattande denna pandemi skulle bli eller att den skulle fortgå två år senare.

”Vi startade omedelbart insamlingen #icoronatider för att vi ville dokumentera händelsen och hur pandemin påverkade människors vardag. Detta var en historisk händelse och vi förstod att den skulle påverka oss på både kort och lång sikt. Nu står vi åter inför ett osäkert läge i världen och kanske finns det något vi kan lära om oss genom att blicka tillbaka på den här krisen.”, säger Moa Beskow, etnolog och ansvarig för insamlingen av #icoronatider.

De insamlade bilderna sparas för framtiden

Bilderna som har laddats upp kommer från människor i alla åldrar, från både hemarbetare och vårdpersonal. Vissa berättelser väcker starka känslor och beskriver hur en arbetsdag kunde se ut för en sjuksköterska eller en läkare. Urvalet presenteras i Samling pågår, museets gränssnitt för visning och insamling av digitalt material.

”Idag är de allra flesta restriktioner borta och covid-19 betraktas inte längre som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. När pandemin blivit vardag kan det vara svårt att minnas omställningen. Tack vare alla bidrag kan vi både nu och i framtiden lättare förstå vad pandemin fick oss att känna, tänka och göra rent konkret. Bilderna och berättelserna har blivit en del av vårt kollektiva minne, säger Annelie Kurttila, museichef på Stockholms läns museum.”

Om Samling pågår

Samling pågår är Stockholms läns museums plattform för att visa upp digitalt insamlat material som kommit in från länsinvånarna. Här berättar vi också om pågående insamlingar. Du kan se alla bilder som laddats upp till museet. Under “Alla bilder” kan du söka och filtrera på olika sätt och i “Galleriet” kan du titta på ett urval av bilder och berättelser på olika teman. Under rubriken “Bidra” får du veta hur du kan bidra själv.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter