Vinnarna av Gyllene Äpplet 2021 utsedda

Ett stort engagemang för att integrera forskningsprojekt i det dagliga kliniska arbetet och för medarbetarnas utveckling och trivsel, samt säkrare och smidigare undersökning med magnetkamera (MR) för patienter med pacemaker och andra implantat. Det är delar av de förbättringsarbeten inom Region Stockholm som nu belönas med 2021 års Gyllene Äpple.

Syftet med Gyllene Äpplet är att uppmärksamma och belöna medarbetares och chefers förbättringsarbete. Utmärkelserna ska även inspirera till förbättringar i andra verksamheter.

Medarbetarpriset

Medarbetarpriset går till Annika Kits, biträdande överläkare, MR-säkerhetsansvarig radiolog (MR står för magnetresonanstomografi) i neuroradiologi på Karolinska Universitetssjukhuset. Priset består av ett glasäpple, ett diplom och en prissumma på 20 000 kronor som ska användas till fortsatt kompetensutveckling.

– Jag har varit MR-säkerhetsansvarig radiolog de senaste fem åren. Under den tiden har vi som team fått till en bättre struktur när vi tar hand om patienter med implantat, som pacemaker. Dels måste en kliniker omprogrammera stimulatorn, dels behöver MR-undersökningen utföras på ett särskilt vis så att inte implantatet eller patienten skadas, berättar hon.

Annika Kits uppmärksammas också för utvecklingsarbeten som bland annat lett till nya behandlingar, fler patientflöden och effektivare undersökningar.

Juryns motivering:

”Årets medarbetarpris tilldelas Annika Kits som med stort engagemang och genom olika initiativ har varit med och utvecklat MR-verksamheten. Gott samarbete både inom och utanför avdelningen, tillgänglighet och stort intresse för säkerhetsfrågor samt förmåga att sprida sin kunskap har medfört kortare köer och att MR-undersökningar numera är möjliga även för patienter med pacemaker och andra implantat.”

Ledarpriset

Ledarpriset går till Matti Dahl, enhetschef för OCD-programmet vid Psykiatri Sydväst, Stockholms läns sjukvårdsområde. Priset består av ett glasäpple, ett diplom och en prissumma på 20 000 kronor som ska användas till en personlig utvecklingsinsats.

– Jag tror att min grej är att jag alltid tar med alla medarbetare, säger Matti Dahl.

– Det finns hela tiden en sådan vilja att förbättra mottagningen. Min grundsyn är att alla vill ha en välfungerande och trevlig arbetsplats och att sunda idéer ska fram.

Matti Dahl belönas också för att integrera forskningsprojekt i den dagliga kliniska verksamheten. Forskargruppen sitter i korridoren bredvid och några av läkarna och psykologerna jobbar deltid på OCD-programmets mottagning. OCD är en förkortning av engelskans obsessive compulsive disorder, tvångssyndrom på svenska.

– Det gör att vi väldigt lätt kan testa saker i studier, berättar Matti Dahl.

Ett exempel på ny kunskap som fått spridning också utanför Sveriges gränser är internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (KBT) för tvångssyndrom, en behandling framtagen av forskargruppen i samarbete med OCD-programmets mottagning.

Juryns motivering:

”Genom ständig utveckling och att föredömligt integrera forskningsprojekt i det dagliga kliniska arbetet, erbjuds alla medarbetare möjlighet att delta i olika förbättringsarbeten. Årets ledarskapspris tilldelas Matti Dahl för hans stora engagemang, metodiska arbetssätt och förmåga att samverka såväl internt som externt. Matti leder en mottagning som erbjuder högkvalitativ och kostnadseffektiv vård till patienter med tvångssyndrom och relaterade tillstånd samtidigt som han skapar goda förutsättningar för medarbetarnas utveckling och trivsel."

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter