Ny inriktning provtagning för covid-19 samt förändrade rekommendationer

Från och med 7 februari 2022 minskar möjligheten för provtagning för covid-19 och senare i veckan förändras restriktioner och rekommendationer för invånarna. Smittspridningen är dock fortfarande stor och det är lika viktigt som tidigare att stanna hemma vid sjukdomssymtom och att se till att ta de vaccinationer som erbjuds. 

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med regeringen beslutat om avslut för de flesta restriktioner samt förändrad provtagning. Detta med anledning av den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med andra varianter vilket har minskat belastningen på samhället.

- Att vara fullvaccinerad är att ta alla de vaccinationer mot covid-19 som man erbjuds. Även om restriktioner och rekommendationer nu förändras och tas bort så finns smittan kvar i allra högsta grad. Därför är det så viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig mot covid-19 med de doser man erbjuds, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.

Provtagning

Från den 9 februari ska den breda allmänheten inte längre provtas för covid-19 vid symtom. Provtagning vid symtom fortsätter för patienter, omsorgstagare och medarbetare inom vård och äldreomsorg.

På eftermiddagen idag den 7 februari upphör möjligheten att beställa hemtest för covid-19 och imorgon 8 februari är sista dagen för bokning av provtagning vid drive-in, apotek och provtagningslådor. 8 februari är också sista dagen för provtagning vid de provtagningsbussar som finns i länet.

Förändrade restriktioner och rekommendationer

Många av de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten tidigare uppmanat till förändras från den 9 februari.

Följande rekommendationer gäller från den 9 februari

  • Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna personer som inte har vaccinerat sig att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken för allvarlig sjukdom ökar även i takt med stigande ålder.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter