Fler halkolyckor vid snabba väderomslag
Nu när vädret snabbt kan gå från blött till iskallt skadar sig många stockholmare till följd av halka.
- Det gäller särskilt för er som cyklar och använder elsparkcykel, det är lätt att ramla och skadorna kan bli omfattande, säger Johan Bratt, chefläkare Region Stockholm.
Länets ortopeder har alltid mycket att göra under vinter och vår. I år har det varit extra ansträngt på grund av covid-19 och sjukskriven personal. Nu när restriktionerna tas bort kommer mer folk i rörelse. Fler personer ute och snabba väderomslag kan betyda högre risk för halkolyckor som kan vara riktigt svåra för den som råkar ut för dem.
Särskilt allvarligt kan en halkolycka bli för cyklister och för dem som kör elsparkcyklar eftersom dessa framförs i fart. Det kan också vara svårt att se plötsliga isfläckar på i övrigt torra vägar och cykelbanor.
- För det första, använd alltid hjälm när du cyklar eller kör elsparkcykel. Cyklister som inte har vinterdäck bör ta det extra försiktigt. Tänk särskilt på säkerheten på morgonen då natten kan ha varit kall och körbanor frusit under morgontimmarna, säger Johan Bratt.
De vanligaste halkskadorna är skador på armar, fötter, knän, höfter och hjärnskakningar. Även mindre dramatiska fall till följd av halka kan orsaka besvärliga skador.
- Den som, till exempel, drabbats av en handledsfraktur kan behöva ha armen i gips i cirka fyra veckor och sedan regelbunden träning under lång tid för att få upp handens funktion. I allmänhet tar det flera månader innan handleden känns normal igen, säger Johan Bratt.
Om en olycka inträffar, kontakta 1177 Vårdguiden för råd och vägledning. Vid svårare skador på hand- och fotleder kan det behövas röntgen som finns på länets elva närakuter.
- Närakuterna kan vara ett bättre alternativ än sjukhusens akutmottagningar. De ligger ofta närmare än storsjukhusen och väntetiderna kan vara kortare. På 1177 får du råd var du bäst kan få vård för halkskador, säger Johan Bratt.
Så undviker du att halka och skada dig.
- Titta inte i mobilen när du går, cyklar eller kör elsparkcykel.
- Gå som en pingvin – ta korta steg, sätt ned hela fötterna och behåll tyngdpunkten rakt ned.
- Utgå ifrån att gator, trottoarer och vägar kan vara hala. Ta det lugnt och titta efter isfläckar.
- Använd gärna broddar.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
HPV självprovtagning för kvinnor födda 1947–1952 startar i januari
Med start i januari kommer kvinnor födda 1947-1952 att erbjudas ett självprovtagningskit för att upptäcka HPV.Fler behöver vaccinera sig mot covid-19 och influensa
Spridningen av influensa och covid-19 ökar. Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom.20 år sedan tsunamin – så har Region Stockholms krisstöd utvecklats
Tsunamin julen 2004 innebar en stor prövning för den regionala beredskapen.