Ansträngt läge i vården men alla som behöver akutsjukvård får plats
Den som är i behov av vård ska söka vård. Alla som bedöms ha medicinskt behov av akutsjukvård kommer att få det. Sjukhusen öppnar upp fler platser för de patienter som behöver vårdas vid ett akutsjukhus.
Antalet vårdade patienter med covid-19 har de senaste veckorna ökat vid länets akutsjukhus samtidigt är det många patienter med influensa som nu läggs till alla andra vanliga vårdbehov. Även många av vårdens medarbetare och deras närstående har också luftvägssymtom och med många sjukskrivningar är det ännu svårare att bemanna upp vårdplatser just nu.
- Det viktigaste just nu är att den som är i behov av akutsjukvård söker vård för sina symtom och att man gör det på rätt sätt. För den som har livshotande tillstånd gäller det att ringa 112 snarast, för alla andra är det bäst att ringa 1177 Vårdguiden på telefon. Det är längre väntetider innan de svarar men det kan vara väl investerade minuter som lätt kan sparas in genom att söka vård på rätt plats vid rätt tid, säger chefläkare Johan Bratt.
Under våren 2020 gick antalet patienter som sökte till akutsjukvården med andra symtom än covid-19 ner kraftigt.
- Det som hände våren 2020 var olyckligt och ökade riskerna för mer allvarlig sjukdom och död. När det nu förekommer uppgifter om att det skulle vara ”fullt” på sjukhusen är jag orolig för att vi får se ett sådant mönster igen. När vi ser över hur läget i regionen sett ut under helgen så har det funnits lediga vårdplatser. Däremot kan enskilda sjukhus och avdelningar ha fullt. Fler vårdplatser behöver nu öppnas i förtid, vilket kan innebära att medarbetare kallas in från ledigheter. Därför vill vi inte ha för många bemannade men lediga vårdplatser eftersom vårdens medarbetare behöver tid för återhämtning. Det är en balansgång, säger Johan Bratt.
Det finns en planering på våra akutsjukhus för det fall att ytterligare fler vårdplatser behöver öppnas.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
HPV självprovtagning för kvinnor födda 1947–1952 startar i januari
Med start i januari kommer kvinnor födda 1947-1952 att erbjudas ett självprovtagningskit för att upptäcka HPV.Fler behöver vaccinera sig mot covid-19 och influensa
Spridningen av influensa och covid-19 ökar. Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom.20 år sedan tsunamin – så har Region Stockholms krisstöd utvecklats
Tsunamin julen 2004 innebar en stor prövning för den regionala beredskapen.