Hjälp vårdens medarbetare - undvik eller minska på alkoholen under nyår

Vården är i en ansträngd situation och behöver din hjälp genom att du undviker helt eller drar ner på alkoholintaget särskilt under nyårshelgen. Efter midnatt under helgnätterna bedömer akutläkare att det är strax över 50 procent av de som behöver akutsjukvård vars sjukvårdsbehov är relaterat till intag av alkohol. Det är personer som blivit skadade direkt som alkoholförgiftade eller genom misshandel, slagsmål och olika typer av olyckshändelser. 

Inför nyårshelgen har länets akutsjukhus en mycket ansträngd situation. Det är ett stort antal patienter med covid-19 och en tidig säsongsinfluensa som i år läggs ovanpå alla andra vanliga sjukvårdsbehov. Samtidigt som luftvägssjukdomar drabbar många av vårdens medarbetare som behöver vara hemma. Därför är det svårare än på länge att bemanna tillräckligt många vårdplatser. Sjukvården är nu helt fokuserad på att utföra den akuta och nödvändiga vården. Fyra av länets akutsjukhus är i stabsläge.

- Nu är marginalerna i vården små och för varje skada som går att undvika innebär en stor lättnad, främst för den som slipper skadas, men också för akutsjukvården och dess medarbetare. Det skulle vara fantastiskt om alla vi som är så tacksamma för allt som vårdens medarbetare gör kan visa det genom att undvika alkohol eller dricka mer måttfullt. Särskilt under nyårshelgen, säger chefläkare Patrik Söderberg.

- Den som är i behov av sjukhusvård ska aldrig dra sig för att söka vård. Ring 112 om det är livshotande eller kolla på 1177.se eller ring 1177 innan du söker vård för andra symtom. Åk inte till en akutmottagning på vinst och förlust - även om det stundtals är långa väntetider till 1177 Vårdguiden på telefon så kan du få goda råd för egenvård eller råd om när och var du bör söka vård för just dina symtom. Alla som söker akutsjukvård bedöms efter medicinskt behov och får vård i tur och ordning. Bedöms dina symtom vara mindre allvarliga kan du få vänta mycket länge för att få akutsjukvård, säger Patrik Söderberg.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter