Konstaterad smitta med virusvarianten omikron
Region Stockholm har idag fått två bekräftade fall av omikronvarianten av covid-19. Personerna har varit på resa i något av de länder som Folkhälsomyndigheten utpekat som riskområden. Personerna har lindriga symtom. Utöver detta kommer vi inte att kommentera något mer, med hänsyn till patientsekretessen.
För att begränsa smittan av den nya omikron-virusvarianten omikron har Folkhälsomyndigheten beslutat om att alla som kommer från södra Afrika bör ta covid-test så snart de ankommer till Sverige och därefter ett nytt prov dag fem efter ankomst.
Utöver det ska samtliga som rest från södra Afrika stanna hemma i sju dagar oavsett om de har symtom eller inte och oavsett vaccination.
– Vi sekvenserar positiva prover bland annat från personer som varit utomlands, med eller utan symtom, och det har det nu bekräftats att två personer som rest i södra Afrika har konstaterats bära på omikron-varianten av covid-19. Det var inte oväntat eftersom denna variant redan påvisats såväl på annan plats i Sverige som i våra grannländer, säger smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund.
För invånarna gäller samma rekommendationer som tidigare.
– Det är fortfarande viktigast att vaccinera sig med minst två doser vaccin för att få ett skydd mot allvarlig sjukdom och det minskar risken att smitta andra i sin närhet. Den som ännu inte har fått två doser vaccin ska hålla avstånd så ofta det går och undvika närkontakt med personer som är 70 år och äldre eller den som ingår i en riskgrupp. Det är en omtanke som blir lite extra viktig inför jul- och nyårshelgerna. Som vanligt gäller att man alltid ska stanna hemma vid sjukdomssymtom eftersom det kan vara covid-19, influensa eller andra smittsamma sjukdomar, säger Maria Rotzén Östlund.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Region Stockholm är oberoende av hyrbemanning
Efter två års arbete med minskat beroendet av inhyrd bemanning i hälso- och sjukvården har antalet anställda ökat, kostnaderna reducerats och övertiden minskat.Stärkta insatser för psykisk hälsa och kortare köer till BUP
Region Stockholm får drygt 230 miljoner kronor i statliga medel för att utveckla specialistpsykiatrin och korta väntetiderna till BUP.Prostatacancervården i Region Stockholm utvecklas
Prostatacancercentrum vid tre akutsjukhus ska utveckla enhetliga arbetssätt och bli ett nav i vården av patienter med prostatacancer.