Budget 2022: Regional utveckling – ekonomin vänder uppåt igen

När samhället öppnas upp vänder ekonomin i Stockholmsregionen uppåt igen; företagen i Stockholms län ser mer positivt på framtiden. Att regionen ännu en gång har utsetts till EU:s mest innovativa huvudstadsregion befäster den historiska rollen som drivkraft för hela Sveriges ekonomiska utveckling.

Det finns relativt goda förutsättningar för länets företag att växa och anställa. Kompetensförsörjning och bostadsbrist är dock stora utmaningar som begränsar tillväxtkraften och i värsta fall kan leda till att företag och talanger väljer andra regioner och länder för sin framtida utveckling.

Samverkan med länets aktörer sker genom flera olika arbetsgrupper och nätverk och är en del i det löpande arbetet för att bidra till länets utveckling i enlighet med de gemensamma regionala inriktningsdokument som tidigare har beslutats. Det mest centrala av dessa inriktningsdokument är den regionala utvecklingsplanen för Stockholm, RUFS 2050, och uppföljningen av RUFS 2050 ska utvecklas.

Under 2022 kommer tillväxt- och regionplanenämnden att påbörja arbetet med att revidera och uppdatera RUFS 2050, som också är regional utvecklingsstrategi, RUS. För att nå klimatmålen och säkra framkomligheten i Stockholms län är det av största vikt att trafikmålen i RUFS 2050 om ökat resande med kollektivtrafik och cykel kan nås.

En uppdaterad regional cykelplan syftar till att cykeltrafikens andel av persontransporterna ska öka till 20 procent.

Region Stockholm har som målsättning att Stockholmsregionen ska bli en av världens fem ledande regioner för Life Science till år 2025. Det ska uppnås genom fortsatta satsningar på en forskning i världsklass, ett hälso- och sjukvårdsystem av hög internationell kvalitet och ett regionalt näringslivsklimat som främjar innovation och tillväxt.

Region Stockholm ska med stöd i regionens styrkor och samarbete inom länet lösa utmaningarna, där kompetensförsörjningen, bostadsförsörjningen och insatser för att främja smart specialisering och att vårda företags- och innovationsklimatet i alla delar av länet står i fokus för Region Stockholms tillväxtarbete.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter