Budget 2022: En tillgänglig hälso- och sjukvård av god kvalitet
Den växande hälso- och sjukvårdsbudgeten, över 70 miljarder kronor ska säkra en god och tillgänglig vård av hög kvalitet i alla delar av vårdkedjan. Om ett år ska vårdskulden från pandemin vara hanterad och Region Stockholm ska återinföra den regionala vårdgarantin på 30-dagar för patienterna igen. Region Stockholm skjuter också till ytterligare 550 miljoner kronor under planperioden 2022–2024 för att införa löftet om en barnmorska per förlossning i förlossningsvården.
Under pandemin byggdes nödvändiga lednings- och styrstrukturer upp för att kunna leda hälso- och sjukvårdssystemet under en längre tids kris. Arbetssätt och samverkan har också utvecklats som bidrar till kvalitet och resurseffektivitet i ett normalläge. Arbetet med att stärka Region Stockholms förmåga att hantera extraordinära händelser kommer att vidareutvecklas under 2022, bland annat genom hantering av rekommendationer kopplade till uppföljningen av pandemin och senare fortsatt förstärkt samordning av den egenproducerade vården.
Inom hälso- och sjukvården fortsätter den tidigare fastlagda inriktningen att steg för steg förstärka regionens primärvård. I fokus finns husläkarmottagningarna som ska utgöra navet för invånarnas vård och ha ett helhetsansvar för patienternas vårdbehov. Under 2022 höjs ersättningen med fyra procent, motsvarande 252 miljoner kronor i syfte att fortsätta flytta ut vården närmare patienterna, öka tillgängligheten och avlasta akutsjukhusen. Här erbjuds både somatisk och psykiatrisk vård liksom förebyggande hälsovård och en fast läkarkontakt.
Bemanningssituationen för förlossningsvården i Region Stockholm är ansträngd. Det behövs åtgärder för att skapa en bättre arbetsmiljö. Därför skjuter Region Stockholm till ytterligare 550 miljoner kronor under planperioden 2022–2024. Detta för att införa löftet om en barnmorska per förlossning i förlossningsvården, varav 148,5 miljoner sker under 2022, 203 miljoner under 2023 och lika mycket under 2024.
Tillgången till första linjens psykiatri för barn och vuxna stärks. Husläkarmottagningarna ska finnas nära patienterna och ha en god tillgänglighet såväl fysiskt som digitalt. Väl fungerande husläkarmottagningar är viktiga för att hela sjukvårdssystemet ska fungera väl och säkerställa att varje patient får vård på rätt vårdnivå.
Samtidigt ställer den högspecialiserade vården höga krav på kompetens och utrustning på akutsjukhusen. Det är viktigt att akutsjukhusen kan fokusera på sitt uppdrag. Därför ska hälso- och sjukvårdsnämnden höja ersättningen i avtalen med 1,5 procent.
Pandemin har inneburit att fler tvingats vänta på nödvändig vård. För att i snabbare takt korta väntetiderna ska hälso- och sjukvårdsnämndens vårdgarantikansli, i samarbete med vårdgivarna, arbeta uppsökande för att erbjuda patienter vård tidigare. Väntande ska erbjudas vård hos annan vårdgivare. Målsättningen är att alla vårdköer i Region Stockholm ska bort, vilket satsningen på vårdgarantikansliet ska bidra till att uppnå.
Vårdens kunskapsstyrningsnämnd ansvarar för täckningsgraden av vaccination i länet samt för ett ordnat införande av nya vaccinationer och under 2022 kommer arbetet med vaccinationsfrågor att förstärkas. Nämnden arbetar bland annat med att ta fram en fungerande struktur för äldrevaccin och en långsiktig vaccinationssamordning.
För att förstärka arbetet med att Region Stockholm ska vara en hälsosam och attraktiv arbetsgivare i regionens egenägda hälso- och sjukvård genomförs ökade insatser om 100 miljoner kronor. Möjligheten att utbilda sig till barnmorska, specialistsjuksköterska och specialistundersköterska med bibehållen lön utökas med 100 platser.
Under mars 2020 beslutade Region Stockholm om att tillfälligt uppdra åt Avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, att stötta de alltmer omfattande medicinska behoven i särskilda boenden (SÄBO) som en följd av pandemin. Detta stöd behöver permanentas och hälso- och sjukvårdsnämnden uppdras därför att återkomma med förslag på hur ett konsultativt läkarstöd från ASIH, och indirekt även via ASIH-sjuksköterskor, långsiktigt kan stötta vid svårare fall på SÄBO. Därmed ökar kvaliteten och möjligheterna till kvarstannande, det vill säga att patienten inte behöver förflyttas till sjukhus i onödan.
Patientavgiften för vuxna 18–84 år vid vårdkontakter inom primär- och specialistvård ändras till 250 kronor, med undantag för besök på akutsjukhusens akutmottagningar där avgiften 400 kronor är oförändrad. Ett antal undantag och särregler tas också bort, däribland avgiftsreduktioner i olika specialfall samt tilläggsavgiften vid hembesök av läkare.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
HPV självprovtagning för kvinnor födda 1947–1952 startar i januari
Med start i januari kommer kvinnor födda 1947-1952 att erbjudas ett självprovtagningskit för att upptäcka HPV.Fler behöver vaccinera sig mot covid-19 och influensa
Spridningen av influensa och covid-19 ökar. Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccinerar sig för att undvika allvarlig sjukdom.20 år sedan tsunamin – så har Region Stockholms krisstöd utvecklats
Tsunamin julen 2004 innebar en stor prövning för den regionala beredskapen.