Budget 2022: En hållbar arbetsgivare

Pandemin har inneburit extraordinära arbetsförhållanden för många medarbetare. För att säkra en hälsobefrämjande arbetsmiljö samt stärka Region Stockholm som attraktiv arbetsgivare avsätts 100 miljoner kronor för en riktad satsning mot regionens egna anställda i vården 2022. Satsningen ska bidra till ökad trivsel, förbättrad hälsa, minskad sjukfrånvaro och minskad personalomsättning.

Region Stockholm är en av Sveriges största arbetsgivare; verksamheten utförs av cirka 46 000 anställda, av vilka 96 procent arbetar inom hälso- och sjukvården. Medarbetarna och den kompetens de besitter är den viktigaste tillgången för att regionen ska kunna uppfylla sitt uppdrag. De senaste tre åren har antalet anställda inom hälso- och sjukvården ökat med drygt tre procent och personalomsättningen i Region Stockholm har totalt sett minskat. Strategiska och långsiktiga satsningar har gjorts på utbildning och för att vara en attraktiv och hållbar arbetsgivare. Det är viktigt att satsningarna fortsätter samtidigt som arbetssätt utvecklas som ökar verksamheternas produktivitet och effektivitet.

Därför fortsätter arbetet med att stärka ledarskapet på alla nivåer. Det är viktigt att lära av erfarenheter från pandemin om närvarande ledarskap och nya arbetssätt, inklusive chef- och ledarskap på distans eller tillfälligt för grupper av medarbetare som inte under normala förhållanden tillhör en enhet. En fördjupad analys av sjukfrånvaron genomförs i syfte att få ökad kunskap och möjlighet att sätta in tidiga insatser för att förebygga ohälsa.

Pandemin har inneburit extraordinära arbetsförhållanden för många medarbetare. För att säkra en hälsobefrämjande arbetsmiljö samt stärka Region Stockholm som attraktiv arbetsgivare avsätts 100 miljoner kronor inom regionstyrelsens anslag för en riktad satsning mot regionens egna anställda i vården 2022. Satsningen ska bidra till ökad trivsel, förbättrad hälsa, minskad sjukfrånvaro och minskad personalomsättning. Satsningen på medarbetarna i vården finansieras genom en effektivisering av Region Stockholms administration samt lokalutnyttjande. Därutöver ska Region Stockholms bidrag och medlemsavgifter till externa organisationer ses över.

Kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården är en långsiktig utmaning trots att intresset för hälso- och sjukvårdens utbildningar och tjänster har ökat under det senaste året. Arbetet fortsätter med att utveckla det utbildningsuppdrag som ingår i all regionfinansierad hälso- och sjukvård, både i egen och privat regi. Region Stockholm ska ta aktiv del i marknadsföringen av vårdens yrken.

Sedan ett antal år tillbaka erbjuder Region Stockholm utbildning till barnmorska, specialistsjuksköterska och specialistundersköterska med bibehållen lön. Behovsinventering visar på ett behov av att fortsätta satsningen med att utbilda 300 specialistsjuksköterskor och barnmorskor per år. Under 2022 utökas satsningen med ytterligare 100 sjuksköterskor som erbjuds vidareutbildning med bibehållen lön. Satsningen omfattar såväl egen regi som privata vårdgivare.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera