Romernas internationella dag firas världen över den 8 april
Idag flaggar Region Stockholm med O styago le romengo för att uppmärksamma den romska nationaldagen, även kallad den Internationella Romadagen.
Nationaldagen blev ett faktum för romerna den 8 april 1971 då Förenta nationerna (FN) genomförde en första världskongress med romska organisationer i London. FN erkände vid denna kongress romerna som ett världsfolk och det är därför datumet firas.
Internationella romadagen firas, förutom i Sverige, i ett fyrtiotal andra länder världen runt. Firandet sker i form av arrangemang och olika manifestationer som ljuständning, plantering av träd och minnesceremonier. Datumet 8 april är en viktig dag för romer från många olika grupper och länder, vilket vi i Region Stockholm också vill uppmärksamma.
Romer har funnits i Sverige i mer än fem hundra år och anses därför vara en del av det svenska kulturarvet. Därför erkänns romerna som en av Sveriges fem nationella minoritetsgrupper, tillsammans med judar, tornedalingar, sverigefinnar och samer.
I Sverige bor idag cirka 50.000 romer som delas in i fem grupper: svenska romer, finska romer, resande, utomnordiska romer och nyanlända romer. Romernas språk kallas é romani chib och är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.
Region Stockholm har initierat studier med fokus på romsk hälsa och för kontinuerligt en levande dialog med representanter från den romska minoritetsgruppen i Stockholm. Det gör regionen för att kunna informera om rättigheter och möta eventuella behov och önskemål på ett sätt som de nationella minoriteterna har särskild rätt till.
Här i Sverige firas romadagen officiellt sedan 2001, året efter att gruppen fick ställning som nationell minoritetsgrupp i Sverige, men datumet är detsamma världen över.
Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.
PrenumereraFler nyheter
Tunnelbanan fyller 75 år 2025 - så firas jubileet
I höst fyller Stockholms tunnelbana 75 år. Nu inleds jubileet, och hela året är fyllt med aktiviteter för att lyfta fram tunnelbanans historia fram till idag.Nu fördelas stöd till länets kultur, folkbildning, idrott- och föreningsliv
Under årets första månader fördelar Region Stockholm flera stora stöd till länets kulturaktörer, föreningsliv, studieförbund och idrotts- och friluftslivet.Region Stockholm instiftar kulturpris för att uppmärksamma kultur för unga
Region Stockholms Kulturpris barn och unga ska gå till en aktör som stöttar unga, 15–25 år, i att uttrycka sig konstnärligt.