Fortsatt paus för viss planerad vård till 16 maj

Det är runt 600 patienter med covid-19 som nu vårdas vid något av länets sjukhus. Medarbetarna vid länets akutsjukhus är mycket hårt ansträngda efter mer än ett år med covid-19. För att frigöra resurser till länets akutsjukhus har hälso- och sjukvårdsdirektören beslutat om att fortsätta skjuta upp viss planerad vård som kan vänta utan större medicinska risker. Det nya beslutet gäller fram till 16 maj. 

Hälso- och sjukvårdsdirektören har förlängt det beslut som hälso- och sjukvårdsnämnden tidigare beslutade om att alla vårdgivare i Region Stockholm ska skjuta upp sådan planerad vård som kan vänta utan större medicinsk risk om:

  • Den bedrivs med personalgrupper som behövs på akutsjukhusen
  • Den riskerar att leda till att akutsjukhusens resurser tas i anspråk

All övrig planerad vård ska bedrivas som vanligt. De privata vårdgivare som hjälper till för att avlasta akutsjukhusen kan göra det genom att i egna lokaler utföra sådan vård som annars hade behövt utföras vid ett akutsjukhus eller genom att låta medarbetare som har rätt utbildning och erfarenhet kan arbeta vid akutsjukhusen.

Även akutsjukhusen ställer in viss planerad vård och organiserar sig för att stärka upp främst intensiv- och covidvården.

Beslutet gäller för närvarande till och med 16 maj.

Håll dig uppdaterad! Prenumerera på nyheter du är intresserad av.

Prenumerera

Fler nyheter