Värnandet av konstnärlig frihet och armlängds avstånd

Denna översyn tydliggör begreppen konstnärlig frihet och armslängds avstånd och fokuserar på dess tolkningar i förhållande till stödgivning på kulturområdet. 

Samtalet om den kulturpolitiska styrningens påverkan på den konstnärliga friheten har pågått sedan Myndigheten för kulturanalys 2021 presenterade en rapport i ämnet. I budget för 2022 formulerade regionfullmäktige i Region Stockholm ett uppdrag om att kulturens frihet ska värnas: 

Översynen beskriver process och beslutsordning för Region Stockholms stödformer Verksamhetsstöd och Projektstöd och ger en analys och bedömning med förslag på hur stöden främjar konstnärlig frihet och upprätthåller principen om armslängds avstånd.  

Kulturstödens ramar bör i hög grad eftersträva att främja konstnärlig frihet för aktörerna i länet som erhåller stödet och beredning och bedömning bör ske med ett tydligt armslängds avstånd från politiken. En öppen stödgivning med vida ramar är avgörande för att upprätthålla konstnärlig frihet. Den möjliggör att det är kultur- och konstområdena själva som är drivande i sin utveckling.  

Bedömningen i översynen är att nuvarande stödformer Verksamhetsstöd och Projektstöd, utgör en grund för att fördela medel som värnar konstnärlig frihet och principen om armlängds avstånd. De kriterier som används vid bedömning av kulturstöden, konstnärlig kvalitet och regional angelägenhet, bedöms främja konstnärlig frihet och armlängds avstånd.  

Sammanfattningsvis anses beslut om Verksamhetsstöd och Projektstöd göras med en rimlig avvägning mellan expertkunskap och politiskt inflytande och att principen om armlängds avstånd därmed upprätthålls. 

Ta del av hela rapporten här nedan. 

  • Senast granskad: 29 februari 2024